Именни дни

Преп. Максим изповедник

Информация за празника на 21 януари

Не пропускайте нашите публикации като се

На 21 януари имен ден имат Максим, Валери и Валерия.

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци. Роден в богато и уважавано семейство, той получил добро образование, като особено се интересувал от философията. Познаващ отлично Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на църковното предание, св. Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Преп. Максим изповедник именници: МАКСИМ, МАКСИМИЛИАН, ВАЛЕРИ, ВАЛЕРИЯ, ВАЛЯ, ВАЛЕРИЙ, НЕОФИТ

Изберете Пожелания за имен ден

Преп. Максим изповедник - 21 януари
Преп. Максим изповедник – 21 януари

Максим водил усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било богочовешка религия.Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.

Събратята му го уважавали за действията му и в знак на почит го провъзгласили за игумен. Светецът отказал и предпочел уединението. След този период той се отправил към Африка за да се бори с езичеството. Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и в последствие бил съден в Цариград като държавен изменник. Преподобния бил изпратен на заточение в Тракия.

След години отново бил подложен на изтезания, като в последствие отрязали езика и дясната му ръка, за да не може повече да пази и проповядва вярата си.

Бабинден (стар стил) е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Празникът се свързва с три основни елемента:

1. Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве.

2. Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

3. Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.

Вижте още и⤵️
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден

Тагове

Свързани статии

Close