Здраве

Пролетни алергии при децата

Има специфични детски пролетни алергии

Не пропускайте нашите публикации като се

Лечение на пролетни алергии при децата

Специфични алергии може да се проявяват през пролетта при децата и тийнейджърите. Някои от тях се израстват, т. е. след 20-годишна възраст отшумяват от само себе си. Други остават за цял живот, ако не се вземат мерки веднага.

Пролетният конюнктивит е от тези специфични алергии. Появява се при децата и тийнейджърите към края на март и през април, когато слънцето започва да грее силно, а цветята и тревите цъфтят. Той не се среща по друго време и много рядко засяга възрастните – горната граница е 25-години.

конюнктивит при децата
конюнктивит при децата

Хващат го по-често момчетата, а науката няма точно обяснение на какво се дължи тази полова разлика.

Обикновено първите симптоми се забелязват след 5-годишна възраст.   

Признаците за пролетният конюнктивит са:

  • зачервени и сълзящи очи
  • силен сърбеж
  • подути клепачи
  • непоносимост към светлината

Възможно е да се образуват папили по горния клепач. Понякога има и сенна хрема.

Съветът е родителите веднага да заведат детето на офталмолог. Болестта, която се нарича още пролетен катар и пролетен катар-вернален конюнктивит, е упорита и лечението е продължително. Понякога се налага дори операция, защото папилите от вътрешната страна на клепача много се разрастват и започват да бодат окото. 

Сенна хрема
Сенна хрема

Пролетният конюнктивит не е заразен. Заразни са обаче бактериалният и вирусният. Трудно е родителите да различат сами за кой вид става въпрос, симптомите им си приличат.

При пролетния и при бактриалния има сърбеж. При вирусния няма, за него е характерно, че сутрин при събуждане клепачите се оказват като залепени от секрет. При пролетия обикновено сърбежът е особено силен вечер, ако детето през деня е играло навън. Облекчаващо действие, преди на сутринта да го заведете на лекар, имат промивките на очите и компресите със студена вода.

Терапиите при трите вида конюнктивит са различни, затова е задължително диагнозата да постваи специалист и да назначи лечение.

Нелекуваният пролетен конюнктивит, освен че предизвиква неприятни усещания, може да доведе до различни усложнения, между които и намаляване на зрението.

Понеже пролетният конюнктивит е алергия, предизвикана от ултравиолетовите слънчеви лъчи, е добре децата да носят слънчеви очила. Препоръчва се родителите да ги закупят от лицензирана оптика, за да са сигурни, че стъклата са качествени и дават надеждна защита. 

Алергичният ринит или т. нар. сенна хрема в редки случаи се отключва в детството. Обикновено се проявява чак в пубертета – на 12 – 15 години. Ако не се вземат мерки веднага, алергичният ринит продължава цял живот.

Медиците съветват родителите да обърнат внимание, ако тийнът изненадващо е получил типичните симптоми – тече му носа, киха, и да го убедят, че трябва да отидат при специалист. След като се направи тест, алергологът ще прецени дали става дума за алергия и може да предпише антихистаминово лечение.

Редовните промивки на носа са лесна и безвредна мярка срещу сенна хрема. Те облекчават състоянието, защото отпушват носа, като успокояват лигавицата и намаляват набъбването ѝ, причинено от възпалението.

Промивки могат да се правят и като профилактична мярка през пролетта, когато във въздуха има много полени от цъфтящите растения.

Единият вариант е да са с купени от аптеката разтвори, които съдържат минерални соли от морската вода и магнезий. Работа върши и обикновен разтвор на сол, също купен от аптеката.

Другият вариант е да приготвите разтвор за промивки в къщи, като преварите 1 ч ч вода (около 330мл). След като поизстине разтваряте в нея 1/4 ч л сол. 

Ако има и сърбеж на клепачите, студени компреси с лайка ги успокояват.

Вижте още и ⤵️
Лечение при алергии с рецепти от нардоната медицина
Плесените в къщи причиняват алергия, кожни болести и халюцинации
Слънчевата алергия е опасна за хора с болни бъбреци
Студовата алергия най-опасна за младите

Тагове
Close