ЗдравеЗдраве и храна

Продукти които облекчават артритните болки

Спрете артритните болки сега

Не пропускайте нашите публикации като се

Болка в ставите, пукане на костите при движение, намалена подвижност, скованост, деформация на ставите – все симптоми на артрит. Най-тежката форма на заболяването е ревматоидният артрит. Болестта се появява, защото имунната система на организма без видими причини атакува и поразява напълно здрави клетки. За съжаление, ефективен метод за лечение за сега не съществува, тъй като лекарите не могат да установят точната причина за болестта. Но болката в ставите може да се намали, ако човек се придържа към специална диета. Ето някои основни продукти, които хората, страдащи от артритни болки, трябва да включват в своето меню.

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуците от семейството на кръстоцветните съдържат каротеноиди, витамини С „ Е и К, фолиева киселина и са добър източник на целулоза. Богати са на изотиоцианати. Те защитават клетките от окисляване, а това означава, че те забавят поражението на хрущялите в ставите.

Продукти които облекчават артритните болки - Кръстоцветни зеленчуци
Продукти които облекчават артритните болки – Кръстоцветни зеленчуци

Уникалният химически състав може да се открие в следните зеленчуци: всички видове зеле, хрян, репички, ряпа, кресон. Медиците съветват по възможност да се употребяват продуктите в суров вид, тъй като след термична обработка количеството на хранителните вещества значително намалява. Ежедневната консумация на лека и хранителна салата от кръстоцветни зеленчуци значително подобрява самочувствието и отслабва болката в ставите.

Чесън

В чесъна се съдържа огромно количество полезни микроелементи, включително витамин В6, манган, селен и витамин С. Той е богат също на вещества като фосфор, калций, калий, желязо и мед. Именно серните съединения, които са източник на неприятната миризма, намаляват възпалението и болката в ставите. Съдържащите се в чесъна антиоксиданти укрепват имунната система и възпрепятстват развитието на заболявания.

Продукти които облекчават артритните болки - Чесън
Продукти които облекчават артритните болки – Чесън

Вода

Водата притежава лечебни свойства, тъй като допринася за извеждането на токсините от организма, предотвратява развитието на подагра. Тя допринася за намаляване на теглото, което е особено важно за хората, страдащи от артрит. Наднорменото тегло натоварва силно костите, поради това всеки излишен килограм провокира още по-силни болки при ходене. Питейната вода помага да се приведе тялото в добра физическа форма. Някои хора бъркат глада със жажда, поради това диетолозите съветват да се изпива 1/2 чаша вода преди хранене, за да се избегне преяждане.

Продукти които облекчават артритните болки - вода
Продукти които облекчават артритните болки – вода

Диня

Динята в 92% се състои от вода, поради това допринася за извеждане от организма на солите на пикочната киселина. Лечебните свойства се проявяват и в затормозяването на възпалителните процеси. Изобилието от микроелементи, витамини и такъв минерал като желязото снема отоците с бъбречен и сърдечно-съдов произход, понижава холестерола. Освен това, динята е прекрасно средство за отслабване, не си отказвайте удоволствието да се поглезите с парче вкусна и полезна диня, винаги когато имате възможност.

Продукти които облекчават артритните болки - Диня
Продукти които облекчават артритните болки – Диня

Авокадо

Възхитителната нежна текстура на този плод е обусловена от наличието в него на полиненаситени мастни киселини. Лутеинът и останалите каротеноиди, а така също и витамините А и Е са мощни антиоксиданти. Те повишават съдържанието на колаген в тъканите, забавят възпалителните процеси, снемат отоците, възстановяват целостта на увредените тъкани. Ето защо е толкова важно хората, страдащи от всяка форма на артрит, да включат в менюто си авокадо. 

Продукти които облекчават артритните болки - авокадо
Продукти които облекчават артритните болки – авокадо

Вижте още и ⤵️
20 съвета за светъл живот
Медът като лекарство и храна
Избирайте чая според болката

Тагове

Свързани статии

Close