Поверия и суеверия

Поверия и суеверия за Голяма Богородица

Какви са най-разпространените поверия и суеверия за Голяма Богородица

Не пропускайте нашите публикации като се

На 15 август празнуваме Голяма Богородица (Успение Богородично).

Успение на Пресвета Богородица именници: МАРИ, МАРИАМ, МАРИАН, МАРИАНА, МАРИЕЛА, МАРИЕТА, МАРИНА, МАРИН, МАРИНЧО, МАРИО, МАРИУС, МАРИЦА, МАРИЯ, МАРИЯН, МАРИЯНА, МАРЛЕНА, МАРУСЯ, МАРУША, МАРУЦА, АНА-МАРИЯ, МАРА, МАРИНЕЛА, МАРИОЛА, МАРИЯ-МАГДАЛЕНА, МАРЯНА, МАРИЙКА, Марин, Марина, Мария, ПРЕСЛАВ, ПРЕСЛАВА, Мара, Маруша, Марушка, Преслав, Преслава

Голяма Богородица или Успение Богородично е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни и от католици.

В този ден църквата отбелязва смъртта на божията майка – дева Мария и възнесението на душата й в царството небесно. Нека разберем и какви са поверията и суеверията за Голяма Богородица.

Поверия и суеверия за Голяма Богородица - 15 август
Поверия и суеверия за Голяма Богородица – 15 август

Старо поверия гласи: В този ден не се пипа нищо червено, за да не пропика кръв добитъкът и за да не стават ялови младите булки – вярва се, че така младите жени ще останат бездетни!


Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица.


Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.


На този ден не се работи никаква работа


Има поверие, според което, ако на този ден бездетна жена първа почете именница и първа хапне от царевицата на празничната трапеза, Богородица ще чуе молитвата ѝ и скоро ще я дари с чедо.


Вярва се, че ако на този ден вали дъжд, това предвещава плодородие през следващата година.


Друго поверие гласи: На 14 вечерта, бездетните жени молят Богородица да им помогне, носят дарове и преспиват в църквите! Но това може да го направите и на 15 август.


Има поверие, че на този ден молбите отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат.


Едно от светите места е в с. Арбанаси в манастира „Света Богородица“, където в църквата „Успение Богородично”, се намира една от чудотворните икони на Богородица, която според преданието помага на бездетните да заченат. На този празник там пристигат и много болни, молещи се за изцеление. Поверието гласи, че само тези, които първи зърнат иконата на сутринта, могат да измолят чудото.


На този ден, на трапезата се оставя един празен стол – за непредвиден гост, за духа на починал близък или за да напомня, че никой не е вечен на тази земя.


Много хора в нощта срещу празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на благословията на Богородица то да се сбъдне.


Друго поверие гласи, че още на 14 август вечерта, жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче.


На Богородица младите бездетни булки носят дарове за светицата в църквата – цветя, кърпи и дрехи – като ги поставят под нейната икона.


На този ден никой нищо не работи. Народната традиция често забранява на домакините да сноват и да тъкат, да плетат и да шият между Голяма и Малка Богородица, за да е здраво домочадието.

👉Натиснете Тук за да видите всички именни дни през месеца

👉Натиснете ТУК за да видите всички празници през месеца

Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за Голяма Богородица
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close