Лечебни храни

Нахутът е богат на витамини и минерали

Нахутът помага и при пясък и камъни в бъбреците

Не пропускайте нашите публикации като се

Нахутът е добре познат продукт в хранителното ни меню. Малцина знаят обаче, че той влиза в списъка на лечебните растения, които имат приложение в народната медицина. Познат е още като леблебия или стъргали, а в стари източници се среща и като сланутък.

Нахутът е богат източник на фибри, манган, желязо, фосфат, калций и магнезий, което го прави изключително полезен за здравето ни.

Нахутът подобрява храносмилането, намалява риска от някои заболявания  и помага излекуването от други. А с диуретичния си ефект се прилага често при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Нахутът е богат на витамини и минерали
Нахутът е богат на витамини и минерали

Нахут

Едногодишно жлезисто влакнесто растение от семейство Бобови.

С изправено, разклонено, високо 20-80 см стъбло. Листата са последователни, нечифтоперести, с 3-8 двойки елиптични, по ръба назъбени, на върха закръглени листчета. Прилистниците са срастнали с листната дръжка.

Цветовете са единични, разположени в пазвите на листата. Чашката е звънчевидна, венчето е дълго 10-22 мл, бяло или розово. Плодът е овален или ромбичен боб, с 1-3 семена, не се разпуква при узряване. Семената са кълбовидни.

Отглежда се рядко в цялата страна, особено в Добруджа. Древно културно растение с произход вероятно от Югозападна Азия или Средиземноморието.

Семе от нахут

Семената са с кръгла, ромбично издута форма и различна големина.

Съдържание. Белтъци (до 30 %); масло (до 7 %); каротеноиди; Витамин В1; флавоноиди; карбоксилни киселини – ябълчена, малонова, янтарна и фумарова; фосфорни съединения и др.

Действие. Диуретично.

Приложение. При пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Вижте още и ⤵️
Как всеки ден да прочистваме организма си
Кои храни пазят от злокачествени тумори
Как да контролираме апетита си

Тагове

Свързани статии

Close