Здраве и храна

Може ли да са опасни плодовете и зеленчуците?

Какво трябва да знаем за плодовете и зеленчуците преди употреба?

Не пропускайте нашите публикации като се

Непрекъснато се говори за ползата от консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Те се приемат като абсолютно лишени от всякакви противопоказания. Това обаче не е напълно вярно, обясняват специалистите.

Целина
Целина

През топлите летни месеци изобилието на пресни плодове и зеленчуци е огромно. Едновременно с това високите температури и по-активният начин на живот предразполагат към консумация предимно на свежи и сочни храни. Ежедневната консумация на големи количества пресни растения обаче може да се окаже вредно за здравето причина за появата на проблеми, като хранителни алергии например. А повечето засегнати хора дори не подозират за това.

Направени са редица проучвания върху алергизиращите свойства на плодовете и зеленчуците. Според учените най-честите причинители на алергии са целината и кивито.

Може ли да са опасни плодовете и зеленчуците? - киви
Може ли да са опасни плодовете и зеленчуците? – киви

Може ли да са опасни плодовете и зеленчуците?

Изследванията показват също така, че корените на целината предизвикват по-силно реакции на непоносимост в сравнение с листата на зеленчука. Алергичната реакция се изразява предимно в неприятно усещане в устата и изтръпване на езика и меките тъкани в устната кухина.

Реакциите на непоносимост са специфични и протичат с различна тежест, продължителност и усложнения при всеки отделен пациент. При някои тя протича изключително леко и дори може да остане незабелязана, т. е . не диагностицирана. При други пациенти обаче може да е остра и да протече с анафилактичен шок, възникващ в рамките на няколко минути и застрашаващ живота. Причина за шока е внезапното отделяне на хистамин в организма.

Анафилактичният шок се характеризира с внезапното понижаване на кръвното налягане, оток на ларинкса и меките тъкани, подуване на лицето, поява на червени обриви, загуба на съзнание. За да се предотврати летален изход, е необходимо бързо и адекватно лечение, припомнят специалистите.

Другият силен алерген – кивито, също дава разнообразна картина на протичане. Организмът може да реагира с леко зачервяване и пъпки, но може да се стигне и до силен шок, съпътстван с редица усложнения. Алергичната реакция протича с особена сила при малки деца и хора с респираторни заболявания (като астма, бронхит и др.)

Учените успокояват също така, че алергични реакции предизвикват предимно суровите плодове и зеленчуци, т. е. термичната обработка значително намалява алергизиращия им ефект. Направените проучвания показват и зависимост между силата, с която протича алергията, и степента на узряване на растенията. Колкото по-зрели са те, толкова по-вероятно е да настъпи алергична реакция или тя да протече остро и животозастрашаващо. 

Вижте още и ⤵️
Плодове и зеленчуци вместо лекарства
С какво да мием плодовете и зеленчуците преди консумация?
Яжте 800 гр плодове всеки ден
Плодовете и зеленчуците докарват отравяне
Няколко причини да обикнете сушените плодове

Тагове

Свързани статии

Close