Празници

Международен ден на детето

Празник на детето - 1 юни

Не пропускайте нашите публикации като се

През 1954 година ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата.

На тази дата през 1959 година е приета декларация за правата на детето, а 30 години по-късно и Конвенция за правата на децата.

Тази дата не е повсеместно възприета, защото ООН предлага на правителствата на държавите да преценят сами, на кой ден да отбележат деня на децата.

Международен ден на детето - 1 юни
Международен ден на детето – 1 юни
България отбелязва детския празник на 1 юни, както и почти всички страни от бившия Социалистически лагер.

В първия ден на юни всъщност е Международният ден за защита на децата. Той води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 година в Женева.

В България празникът става популярен след 1949 година, когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата.

След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен.

Според една версия, през 1925 г., генералният консул на Китай в Сан Франциско събрал група от китайски сираци и направил в тяхна чест честване на Duanwu Festival (Фестивал на лодките-дракони), датата, на която било това събитие се оказа 1 юни. По щастлива случайност, денят съвпадна с “детската” конференция в Женева.

Флаг на Международният Ден на Детето Международният ден на детето има флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури – червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага – това е символ на нашият общ дом.

Вижте още и ⤵️
Линия на децата – гледане на ръка
Изкоренете ревността у децата
Как да възпитаваме децата си според тяхната зодия

Тагове

Свързани статии

Close