Лечебни храни

Лукът и чесънът убиват паразитите в червата

Лечебните свойства на лукът и чесънът

 

Според проучване на Световната здравна организация паразитите разболяват над 50 милиона души по света всяка година. Те проникват в храната, особено там, където е налице лоша хигиена. Попаднали веднъж в червата на човека, те започват да се размножават особено, когато се консумира нездравословна храна като рафинирана захар, неизпечено месо, недобре измити плодове и зеленчуци. Има обаче и някои храни, които притежават антипаразитни свойства и могат да се справят с тях при по-продължителна консумация. И това са лукът и чесънът, твърдят специалистите.

Чесънът е естествен антибиотик, който се слави със свойствата си да унищожава над 60 вида гъбички и над 20 вида бактерии и много видове вируси. Той премахва успешно паразитите в червата, като помага за предотвратяване последващата им поява. Притежава антиоксидантни свойства за защита от окисляване в резултат на паразитите. Един от най-активните му компоненти, елиминиращи паразитите, е алицин, който действа едва когато чесънът е разрязан или пресован.

Лукът е също естествен антибиотик, който се бори успешно с паразитите. Той съдържа сяра, която притежава антипаразитни свойства. Ефективен е най-вече при тениите. За изчистване на тялото се препоръчва да се пият 2 ч л сок от лук по два пъти на ден в продължение на около две седмици, съветват специалистите по хранене.

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите