ЗдравеЗдраве и храна

Колко е важна алкалната среда на тялото ни?

Колко трябва да е нашето pH?

Не пропускайте нашите публикации като се

За да бъдем здрави много е важно цялостното равновесие на киселинността в тялото ни. Това определя дали тялото ни е в здравословното състояние на алкалност или е прекалено киселинно и евентуално в опасност. Експерти казват, че болестите не могат да съществуват в алкално състояние.

Какво е рН?

Буквите означават рН потенциала на водород, което е измерване на концентрацията на водородните йони в организма. Скалата на рН е в диапазона 1-14 мащаб, като 1 е най-кисел, 7 е неутрален и 14 е най-алкална. Нашият идеален киселинен номер е 7.3 – 7.45. За съжаление, поради преработени храни и химично токсични среди, много от нас поддържат твърде киселинни телата си.

Колко е важна алкалната среда на тялото ни?
Колко е важна алкалната среда на тялото ни?

Как можете да тествате рН?

Много лесно можете да тествате вашето pH!

Можете да тествате рН с евтини рН ленти, които можете да си купите онлайн или в магазините за здравословни храни. Можете да откъснете парченце и да го сложите в устата си, което позволява на слюнката да се допрете до него за две, три секунди. След това го сравнете с графиката на кутийката с лентички, за да проверите вашият номер. Най-добре е този тест да бъде направен рано сутрин, преди да се приемат храни и напитки, които от своя страна биха променили резултата.

Друг начин да тествате рН нивото, което повечето здравни експерти смятат, че е малко по-точно от общото рН на тялото, е чрез изследване на урината. Това също трябва да се направи на сутринта преди приемането на храни и течности. Първото четене обикновено може да бъде малко по-киселинно, защото тялото се прочиства и изхвърля киселина докато спи през нощта. Така, че вторият тест на урината е най-точен.

Също така можете да изследвате вашето pH и чрез кръвен тест въпреки че много хора не са чували за такова нещо в България.

Защо трябва да се тества нашето рН?

Хубаво е да се придобие обща представа за нивото на киселинността в тялото ни, защото това е основният показател за здравословното състояние на организма ни. Ако сме си създали по-киселинна среда, може да се наложи да си зададем въпроси, отговорите, на които да са решаващи за здравето. Ето няколко примера за заболявания и състояния, които са свързани с повишена киселинност: диабет, затлъстяване, мигрена, рак, артрит, подагра, инсулт, повечето видове алергии и остеопороза. Ако киселинността в тялото е завишена, е от жизненоважно значение балансирането и привеждането на тялото обратно в баланс, като всяка една система в организма се влияе от повишената киселинност.

Диета, начин на живот и рН

Всичко, което похапваме и пийваме оказва влияние върху нашето рН. Някои храни ни правят по-киселинни, а други ни алкализират. Като цяло животинските храни, като месо и млечни продукти, са киселинни, а растителните храни, като плодове и зеленчуци, са алкални. Ние се нуждаем и от двете, киселини и алкални видове храни.

Екологичните фактори са също от голямо значение и ни въздействат. Домакинските почистващи препарати като сапун, прах за пране, освежители за въздух, почистващите препарати за стъкло съдържат химикали, които са токсични за организма ни и допринасят за повишената киселинност.

Същото е и с традиционните продукти за тяло, които съдържат не толкова безобидни химикали и токсини. Те се прилагат директно върху най-големият ни орган – кожата и може да се окаже, че са най-големите нарушители. Опитайте по-естествени и безопасни продукти.

Телата ни са изключителни, но е добре да ги поддържаме в по-алкална среда, за да оцелеят. При недостиг тялото ще започне да дърпа алкални минерали от костите. Удивителен инстинкт за оцеляване, но това може да доведе до остеопороза и други здравни предизвикателства, като постоянна умора.

Как да повишим алкалността си: 

  • Пийте прясно изстискан зелен сок всеки ден.
  • Пийте сок ​​от половин лимон изцеден в чаша топла вода, първото нещо, на сутринта (цитрусови плодове изглеждат кисели, но всъщност са силно алкални).
  • Преминете на диета пълна с хранителни и алкални зеленчуци и плодове.
  • Стойте далеч от всички обработени и пържени храни, които са изключително киселинни.
  • Избягвайте рафинираната захар, пресните плодове са добре .
  • Пийте пречистена вода, или още по-добре прясна изворна вода (водата от чешмата обикновено има флуорид в нея, който е много токсичен за организма).
  • Използвайте натурални почистващи препарати, като разреден ябълков оцет например.
  • Използвайте натурална козметика.
  • Похапвайте повече растителни храни.
  • Включете водорасли, лют червен пипер, хлорела и спирулина в диетата си.

Има още много други начини за алкализирането на тялото, но това е едно добро начало. Вземете си алкални лентички и започнете с този лесен тест, нека заедно да се движим по пътя към доброто здраве и отсъствието на болести в живота ни.

Вижте още и ⤵️
15 сигнала че организмът моли за помощ
Какви знаци ни дава тялото
Патладжаните чистят токсините от тялото

Тагове

Свързани статии

Close