Здраве и хранаСтатии

Какво задължително да ядете ако сте пушачи

Яжте много банани и домати

Не пропускайте нашите публикации като се

Всички знаем, че тютюнопушенето е вредно за здравето и значително увеличава риска от рак на белия дроб. Все пак, ако пренебрегвате този факт и не можете да се откажете от поемането на никотин ежедневно, трябва да подбирате това, което е във вашата чиния. 

Според последни проучвания някои продукти могат да подобрят здравето на белите дробове. Поради тази причина за предпочитане е да ги консумирате по-често, ако сте пушачи. Изследването включва 680 души, сред които пушачи, бивши пушачи и непушачи. Те са отговаряли на въпроси, свързани с тяхното хранене. Всички са били подложени на измервания със спирометрия – метод, който измерва белодробната функция, т е обема на белия дроб и скоростта на въздушния поток през дихателните пътища при вдишване или издишване.

Какво задължително да ядете ако сте пушачи
Какво задължително да ядете ако сте пушачи

Тестът е бил повторен 10 години по-късно. Резултатите показват, че пушачите, които консумират много ябълки, банани и домати, имат най-малко увреждане на белите дробове. Според учените причината за това е, че тези продукти са богати на антиоксиданти, които спомагат за намаляване на възпалението на дихателните пътища, подобряват здравето на белите дробове и помагат за възстановяването на увредената тъкан, причинена от продължителното пушене. 

Вижте още и ⤵️
Организмът се променя при отказ от цигарите
Кой защо пуши?
Как всеки ден да прочистваме организма си

 

Тагове
Close