Статии

Какво да правим при различни видове ухапвания?

Предпазване и лечение при ухапване

Не пропускайте нашите публикации като се

При ухапване от отровна змия пострадалият, ако не е видял влечугото, което го е ухапало, остава първоначално с впечатление, че се е убол на трън, и едва след малко започва да чувства, че му прилошава.

По-нататък, ако не се вземат бързи мерки, ухапаният крак (ръка) почва болезнено да отича, посинява и се втвърдява. Явяват се силни повръщания.

Какво да правим при различни видове ухапвания?
Какво да правим при различни видове ухапвания?

Лечението  се състои в инжектиране на противозмийски серум около мястото на ухапването и общо.

Първа помощ. Веднага да се извика лекар, а до идването му трябва:

а) силно да се стегне ръката или кракът, и то над ухапаното място с връв или ивица от плат, за да не се позволи разнасянето на отровата по цялото тяло. След половин час превръзката се маха, после отново се слага. През това време крайникът се оставя наведен надолу, за да кръвотече раната, като при нужда дори се уголемява с кръстовиден разрез, направен с ножче, минало през огън. Разрезът се облива със спирт, терпентин или амоняк и ако може с лек масаж се изцежда отровената кръв или още по-добре е да се постави на раната или вендуза за изтегляне на кръвта, или пък 2 – 3 пиявици, а след като се напият – още 2 – 3 (те идеално изчистват отровата);

б) евентуално може да се направи опит да се изсмуче отровата от раната с вендуза или направо с уста, но този, който прави това, трябва да няма никаква рана или дори драскотина в устата или по устните, като преди и след изсмукването се изплаква устата с ракия. Най-сигурно лечение обаче е инжектирането на противозмийски серум. 

Непрекъснато да се дава на пострадалия да пие гореща вода за силно потене или с лъжица силно и чисто кафе, или пък на всеки час по 20 капки амоняк в захарна вода.

При слабо дишане на болния да се направи изкуствено дишане, съчетано с даване на сок (по 1 с л) от карамфилови стебла или пък гореща вода.

Предсказанието е много сериозно.

При ухапване от комари, бълхи, дървеници и други паразити ухапаното място веднага да се натърка с парче влажна захар или със солена вода, или с кромид или чеснов лук, или  с амоняк, или с разтвор от сода бикарбонат. Или да се намаже с карамфилово масло, или да му се сложи глинен компрес. Няколко минути след прилагането на едно от казаните средства сърбежът престава и подутината постепенно изчезва.

ухапване от комар
ухапване от комар

По време на летните горещини, особено през нощта, ухапванията от мухи, комари, бълхи и други насекоми са твърде неприятни и предизвикват често пъти силен сърбеж.

Предпазването се състои на поставянето на гъсти мрежи на прозорците и по-често пръскане на стаите с т нар домашен флайтокс, който унищожава насекомите. Полезно е и намазването на тялото с обикновен или ароматен оцет, който прогонва насекомите. Добре действа разхвърлянето из стаята на листа от пелин, папрат, листа и цвят от лавандула.

Мажете кърлежа с олио

Лете при разходка в някоя гора, особено с иглолистни дървета, на човека попада т нар кучешки кърлеж, впива се в кожата и изсмуква толкова кръв, че тялото му достига на големина колкото вишнева костилка и понякога дълго време остава на мястото. При опит да се извади кърлежът тялото му се откъсва, а главичката остава и причинява възпаление на кожата. За изваждане на целия кърлеж най-добре е да се намаже мястото с терпентиново или каквото и да е друго етерично масло и даже олио, от което той пада сам.

Вижте още и ⤵️
Ухапано от змия
Паяците хапят само при самозащита
Ухапано от куче

 

Тагове
Close