Здраве и красота

Зехтин изглажда бръчките

Полезни рецепти със зехтин за всеки тип кожа

Не пропускайте нашите публикации като се

Каквото слагате в устата, може да сложите и на лицето. Това правило на аюрведа е безценно сега, когато не е времето да купувате от аптеката специални масла и съставки, за да се грижите за красотата си.

Полезните свойства на зехтина са известни от античността. Компонентите му имат антиоксидантен ефект, пречат на влиянието на свободните радикали. Маските с маслиново масло защитават кожата от възпаления, от негативните въздействия на околната среда. Почистват ефикасно, възстановяват напукана и лющяща се кожа, регулират хидробаланса и нормализират работата на мастните жлези, регенерират кожните клетки. Отлична защита са при резките колебания в температурата в преходните сезони.

Зехтин изглажда бръчките
Зехтин изглажда бръчките

Мнозина се страхуват, че зехтинът може да запуши порите. Според специалистите не е така. А ползите са много. Маслото прониква в дълбоките слоеве на дермата, подхранва я с голям спектър от вещества. С изследвания е доказано, че не изсушава кожата, не я и омазнява. Има хидратиращо действие, изравнява тена и прави лицето сияйно. 

Най-силен е ефектът му срещу възрастовите изменения. При редовна употреба малките бръчици се изглаждат, дълбоките стават по-малко забележими. Зехтинът забавя стареенето на клетките, кожата става по-стегната и еластична.

Като при всеки друг продукт, трябва да направите тест за поносимост. Сложете малко масло на китката и след липса на реакция го използвайте.

Ако имате разширени пори, преди това задължително направете пилинг, който да ги свие и почисти. Иначе маслото може допълнително да го запуши и да предизвика възпаление. 

Зехтинът има универсални свойства и без добавки, но в комбинация с други продукти ще даде много по-добър ефект. Добре е да го загреете леко. Лицето трябва да е добре почистено. Маслиновото масло може да се прилага за всеки тип кожа, включително и в областта около очите. Нанася се тънък слой и се оставя да действа 20 – 30 мин. След това леко изтривате със салфетка и миете лицето с хладка вода.

За заглаждане на бръчките и изравняване на тена смесете равни количества зехтин и пюре от авокадо. Накрая изтрийте остатъците и не мийте лицето. Нанасяйте маската редовно в продължение на поне 1 месец.

Зехтин за всеки тип кожа
Зехтин за всеки тип кожа

При напукана и лющяща се кожа смесете равни части зехтин и пюре от какъвто и да е сезонен плод. Нанесете на лицето, шията и деколтето. Измийте с топла вода.

При свръхчувствителна кожа добре действа смес от пасирани по 2 с л краставица и банан и 2 с л зехтин. Измийте маската с топла вода.

За нормална кожа смесете 1 с л оризово брашно (или обикновено) с 1 с л зехтин. Нанесете кашата на тънък слой. Накрая първо изтрийте със салфетка, а след това измийте с топла вода.

Много ефективно за суха кожа действа маска от равни количества зехтин и сок от алое. Измийте с топла вода. 

Универсална за подхранване на всеки тип кожа е смес от 1 с л мед и 2 с л зехтин. Загрейте на водна баня и след това нанасяйте.

Направете си сами и крем за лице със зехтин. Може да го използвате при суха или застаряваща кожа, обветрена или напукана. Нужни са по 1 ч л суха лайка и коприва (успокояващо и тонизиращо действие), 1/2 пакетче колаген (повишава еластичността) , 1/2 зелена ябълка (противовъзпалителен ефект), 1 ч л зехтин (подхранва), 1 с л сметана с 15 % масленост (подмладява). Първо запарете билките в 1/2 ч ч вряща вода. След 20 мин прецедете. Разделете отварата на 2. Ябълката пасирайте и добавете пюрето към чая. Прецедете през марля и добавете колагена, маслото и накрая сметаната. Разбъркайте много добре. Ще получите гъста бяла смес. Използвайте я като нощен крем. Ще ви стигне за 3 дни. Съхранявайте крема в стъклен съд. Останалата отвара може да я използвате като тоник сутрин.

Вижте още и ⤵️
Домашни маски против бръчки
Ефективни рецепти на знаменитости за красиво лице и коса
Каква маска ще ви освежи?
Домашно лечение със зехтин

Тагове

Свързани статии

Close