ЕньовденПоверия и суеверияСтатии

Еньовденският венец носи здраве и дълголетие

Традиции на Еньовден

На Еньовден жени и моми заплитат билки и растения в еньовденски венец. С него окочват вратите на дома, за да го предпазят от зли сили и да си пожелаят обитателите ми да бъдат здрави, да имат късмет и да живеят дълго. Кои билки трябва непременно да заплетете в еньовденската китка?

Царят на билките в този ден е еньовчето. Това е така заради чудотворната му сила, която е в апогея си в деня на лятното слънцестоене. То цъфти точно тогава с красиви жълти цветове по поляни, ливади и ухае омайно на мед.

Според народните вярвания със силната си слънчева енергия еньовчето предпазва от самодиви, змейове и различни болести. Ако сложите цъфнало еньовче под възглавницата си преди Еньовден, ще сънувате пророчески сън.

Еньовденският венец носи здраве и дълголетие
Еньовденският венец носи здраве и дълголетие

“Човек не умира, ако в градината му расте салвия“, гласи стара арабска поговорка. На салвията, или както я наричат, градински чай, приписват чудотворни, дори магически сили. Легенда разказва, че след раждането на Исус Йосиф и Мария бягали от Витлеем към Египет, за да се спасят от войската на цар Ирод. За да не бъдат хванати, скрили рожбата си сред избуялата салвия по пътя. Оттогава растението придобило чудотворните си лековити способности

Затова, който отглежда салвия, ще се радва на дълъг живот. Лечебните ефекти на салвията са научно доказани. Билката подобрява паметта и се използва срещу деменция и Алцхаймер.

Плевелите пореч и пача трева също забавят стареенето. Това се дължи на съдържанието на силиций в тях. С напредването на възрастта организмът губи много силиций, което е и причина за стареенето. Наричат пореча още краставична трева, защото има вкуса и аромата на краставица. Използва се в кулинарията като подправка в различни ястия, салати и гарнитури. Освен силиция, в пореча има много витамини и други полезни съставки. Пачата трева е плевел, който се среща по пътища, на полето, дори в градски градинки. Учените са установили, че тя е изключително полезна билка. Действието ѝ е широкоспектърно, кръвоспиращо и пикочогонно. Прилага се при белодробна туберкулоза, кръвоизливи от стомаха и червата, при хемороиди, глисти, отоци, сърдечни заболявания.

Вижте още и ⤵️
Поверия за Еньовден
В нощта срещу Еньовден се сбъдват желания
Билки амулети
Бъдете здрави от билките в природата

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите