Статии

Как да мием съдовете по-лесно

Какъв препарат за съдове да използваме?

Не пропускайте нашите публикации като се

Оставете препаратите за миене на чинии ! Използвайте готварска сол! Вижте действието на различните субстанции.

Не можем и да кажем, че “препаратът Х, за миене на чинии, е по-токсичен от препаратът Y”. Това би било неточно.

От друга страна, не можем да препоръчаме използването на съдомиялни, защото не всеки може да си го позволи. Но е факт, че тези улесняващи живота на жените машини имат много, ама наистина много повече плюсове, отколкото минуси.

Има ли безопасен начин за миене на съдове?

Да, безопасен начин за миене на чинии има. Топла вода и възможно по-простичък и обикновен препарат за миене на съдове. Забравете за онези, които само с една капка измиват всички мазнини. Първо – това не е вярно. И второ – всички магически работи, които прави, са за сметка на не малкото токсични вещества, вредни както за нас, така и за природата.

Вземете бутилка течност за миене на съдове и прочетете състава. Прочетохте ли го? Сега си представете, че всички тези съставки отиват в храносмилателния тракт, а от там в кръвния поток и се разпространяват по цялото тяло. Не винаги сме в състояние да изплакнем добре съдовете, и по тях задължително остава нещо от препарата.

Ето и част от съставките, които почти всеки препарат за миене на съдове има.

Натриев лаурет сулфат

Изсушава кожата. Токсичен. Причинява нарушение на хормоналния баланс, както и на репродуктивните органи. Деструктивно засяга ДНК-то на клетките. Ето какво пише за натриев лаурет сулфат в Уикипедия: “Поради взаимодействието с други съставки на детергенти и шампоани, може да образува канцерогенни нитрати и токсини, които могат да влязат в човешката кръв”.

Пропилен гликол

Много лесно се абсорбира в кожата и след това в кръвта. Токсичен за цялото тяло. Причинява често алергични реакции.

Феноксиетанол

Токсичен. Дразни дихателната система, уврежда нервната система и мозъка.

Диметилам

Диметиламин е производно на амоняк. Излишно е да казваме, че е изключително токсичен. Особено за вашите ястия.

Метилизотиазолонон

Консервант за удължаване срока на годност. Освен това той е силен алерген.

Плюс парфюми, бои и други консерванти

Можете да използвате гумени ръкавици, за да защитите кожата на ръцете си, но как можете да предотвратите навлизането на тези вещества в храносмилателния тракт? Не винаги добре измитата чиния означава че е чиста.

Колкото повече се опитваме да улесним живота си, толкова повече го усложняваме. Пробвали ли сте да миете чиния, в която е бил сервиран обяда ви с най-обикновена гъба и сол? Почти същото е като това да сложите на гъбата някакъв прескъп препарат за миене на чинии. Да, солта не мирише и има вероятност малко да понадраска чиниите ви от Дуралекс. Но, какво от това… Поне ще знаете, че не обременявате излишно организма си с вредни токсини.

Ако солта не ви устройва – купете си съдомиялна. А ако това е непосилно за вас – не забравяйте , че колкото по-прост е състава на едно средство (без значение дали е за миене на чинии или за лечение) толкова е по-ефикасно.

 

Тагове
Close