Статии

Жените у нас живеят по-дълго от мъжете

Каква е продължителността на живота у нас?

Не пропускайте нашите публикации като се

Нови данни за средната продължителност на живота сочат, че разликата на тази между жените и мъжете е точно 7 години в полза на нежния пол. Дамите у нас регистрират средна възраст на преживяемост от 78,4 години, докато за силния пол статистиката отчита 71,4 години.

Общо за населението на страната ни за посочения период средната продължителност на живота е била 74,8 години, което ни нарежда най-назад сред страните на ЕС заедно с Латвия (75 г). Средният показател за продължителност на живота в ЕС е бил 81 години. Различните нива на смъртност при мъжете и жените определят и средната смъртност на населението в страната, като за 10 годишен период (2008 – 2018 г.) има регистрирано значително увеличение на преживяемостта при мъжете у нас  – 1,9 години, както и при жените – 1, 8 г.

Жените у нас живеят по-дълго от мъжете
Жените у нас живеят по-дълго от мъжете

Регистрирана е също и значително по-висока средна продължителност на живота сред населението у нас в градовете спрямо селата. Хората в градовете живеят с около 2.9 години по-дълго, отколкото в селата. Средната продължителност на живота в България варира значително и според някои региони – от 73 г в област Монтана (по-ниска от средната за страната) до 77 г в София – град и област Кърджали.

Вижте още и ⤵️
Защо на мъжете носовете са по-големи?
Мъжете се смятат за по-красиви
Нереални очаквания на жените

Тагове

Свързани статии

Close