Статии

Болестта на щитовидната жлеза

Болестта води до сънливост и косопад

 

Хипотиреоидизмът  е най-честото заболяване на щитовидната жлеза. То се дължи на понижена секреция на тиреоидните хормони, които са отговорни за основния метаболизъм, както и за растежа на костите. В световен мащаб намаленият прием на йод остава водещ фактор на болестта. В България се провежда йодна профилактика и най-честата причина е тиреоидита на Хашимото. Болестта може да настъпи и след операция за отстраняване на щитовидната жлеза, радиоактивно или радиационно облъчване на шията или при предозиране с витамин А.

Болестта на щитовидната жлеза
Болестта на щитовидната жлеза

В началото симптомите се пренебрегват и пациентите не ходят на лекар дълго време. А сред тях са надебеляване, понижаване на телесната температура, чувство за студ, жълтеникав цвят на кожата, ранна атеросклероза, оток около очите, менструални нарушения. Появява се също така лесна умора, мускулна слабост, косопад, забавена мисловна дейност, сънливост и дори безплодие при жените. Нелекуваното заболяване води до различни усложнения, като гуша, проблеми със сърцето най-вече заради високите нива на холестерол, който се появява при намалена функция на жлезата. Също така до психически нарушения.

Депресията може да се появи в ранните етапи на болестта

Микседемът е рядко, животозастрашаващо състояние, дължащо се на дълготраен и нелекуван хипотиреоидизъм. Вродената понижена секреция на щитовидните хормони се характеризира с продължителна жълтеница, запек, понижаване на двигателната активност и нарушени умствено и говорно развитие на детето.

Заболяването се лекува със заместително лечение с левотироксин (синтетични Т4 хормонални препарати), които се приемат цял живот. Предписват се също кардиопротектори (помагат на сърдечно съдовата система) и невропротектори (нормализират метаболитните процеси в нервната система ). При бременност болните имат повишени нужди от заместително хормонално лечение. По правило дозата им трябва да се увеличава. Препоръчва се прием на йодирана сол, както и на храни като морски дарове и орехи.

Вижте още и ⤵️
Болната щитовидна жлеза съсипва сърцето

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите