Статии

8 вреди от антибиотиците

Как антибиотиците вредят на нашето здраве?

Не пропускайте нашите публикации като се

Пият се точно така, както са предписани от лекаря

Антибиотиците са едни от най-често предписваните лекарства през зимния сезон. Те се използват за лечение на бактериални инфекции, който за разлика от вирусите не изчезват сами. И докато проучванията показват, че са твърде надценени, те продължават да се купуват от пациентите за щяло и нещяло. Ето защо лекаруте напомнят, че тази група медикаменти трябва да се използва правилно. В противен случай нанасят вреда на организма.

8 вреди от антибиотиците
8 вреди от антибиотиците

Подобно на всички лекарства, антибиотиците могат да имат странични ефекти. Повечето от тях не са животозастрашаващи, но все пак човек трябва да потърси медицинска помощ, ако се сблъска с неприятни усложнения – като диария, вторични инфекции или нещо друго. За съжаление обаче, има и такива последици, които могат да бъдат и по-сериозни.

Проблеми с храносмилането

Един от най-честите оплаквания при прием на антибиотици са гастроинтестиналните проблеми – като гадене, повръщане и диария. Пиенето на много течности и избягването на храните с високо съдържание на фибри, може да помогне на пациентите да се справят с коремните болки и дискомфорта, докато не приключат лечението си.

Ако диарията обаче стане твърде тежка, тогава състоянието най-вероятно се е усложнило. Медиците го наричат “диария свързана с клостридиум дифициле”. Това се случва, когато антибиотикът е убил добрите бактерии в червата и лошите бактерии са избуяли. Това състояние може да предизвика дехидратация и да се наложи хоспитализация.

Антибиотиците могат също така да причинят свръхрастеж на бактерии в тънките черва, които могат да допринесат за подуването на корема и спазми, които да продължат дори след приключване на приема им. Този тип инфекция обикновено изисква повече антибиотици, но от друг вид, за да се възстанови бактериалния баланс.

Хронично главоболие

Главоболието е често срещано оплакване при прием на антибиотици. Ако човек се оплаква всеки ден от такъв дискомфорт, не бива да се насилва да спи или пък да прекалява с кофеина. Обикновено проблемите не са тежки и отминават веднага след приключване на антибиотичното лечение. А за всички, чието пулсиране в слепоочията е силно и мъчително, има аналгетици, които се продават в аптеките без рецепта, уточняват медиците.

Чувствителност към слънце

Някои антибиотици са фотосенсибилизатори, който ще рече, че влияят върху реакцията на кожата спрямо ултравиолетовата светлина. Или иначе казано, излагането на слънчева светлина по време на лечение с тези лекарства може да увеличи риска от изгаряне, поява на червени петна, болезнен сърбеж и последващо увреждане на кожните клетки.

Освен това човек трябва да помни, че дори през зимата слънчевите лъчи са опасни – особено високо в планината. Ето защо хората, приемащи тетрациклини, флуорохинолони и сулфатни медикаменти, трябва да избягват карането на ски и останалите зимни спортове на открито – особено между 10 и 14 часа. Лекарите предупреждават да се използват слънцезащитни кремове с широк спектър и подходящо защитно облекло, ако прекарват времето си навън.

Гъбични инфекции

Тъй като антибиотиците променят бактериалния състав в телата ни, те могат да ни направят твърде уязвими към инфекции с дрожди и други видове гъбички. Тези възпаления могат да се случат в устата (състояние, известно като млечница), по кожата или по ноктите на ръцете и краката.

Антибиотиците, особено когато се взимат дългосрочно, също могат да нарушат бактериалния баланс във влагалището на жената. Това може да промени нейното pH и да доведе до чести инфекции в тази част на тялото ѝ. Това налагането на прием на друг вид медикаменти, които да се справят с дрождите и гъбичките. Те се взимат паралелно с антибиотика, уточняват медиците. В тази група възпаления попада и т нар “черен космат език” – състояние свързано с гъбички.

Антибиотиците – особено тетрациклините, могат да доведат до появата на уголемени папили. Те задържат различни бактерии, частици от тютюн (при пушачите) или храна. Това води и до промяна цвета на езика. За щастие, когато антибиотичното лечение приключи, неприятното усещане обикновено изчезва.

Анафилактичен шок

Някои от най-страшните и най-опасни странични ефекти на антибиотиците включват алергична реакция. Всъщност непоносимостта към тези медикаменти е една от най-честите причини, поради които хората търсят спешна помощ и попадат в болница. Хората обикновено реагират с обриви по кожата, подуване на устните или задушаване. Те могат дори да изпаднат в анафилактичен шок, при което гърлото се затваря и пациентът се нуждае от епинефрин ( синтетичен аналог на хормона адреналин ), инжектиран венозно, за да не загуби живота си. Тази реакция не се среща често, но човек трябва да е внимателен, когато му предпишат антибиотик или реши да пие такъв на своя глава.

Оцветяване на зъбите

Изследвания показват, че тетрациклините (група антибиотици) могат да причинят постоянно оцветяване на постоянните зъби. В резултат на това от 1970 г насам всички лекарства от този клас не се предлагат на бременни и деца. Доксициклинът, който е от групата на тетрациклините, се свързва по-рядко с калция и не причинява такова оцветяване на зъбите. Това е важно, тъй като този медикамент е най-доброто лечение при някои смъртоносни болести. Погрешно е схващането, че лечението с доксициклин е опасно за малчуганите, уточняват лекарите.

Тендинит

Групата антибиотици, известни като флуорохинолони препарати, са били често използвани в миналото за лечение на пневмонии, бронхити и инфекции на пикочните пътища. Но през последните години лекарите са осъзнали, че тези лекарства са склонни да причиняват повече и по-сериозни странични ефекти в сравнение с други класове антибиотици.

Някои от тези странични ефекти включват увреждане на сухожилията, които свързват мускулите с костите. Състоянието е известно като тендинит и причинява сериозна болка на пациентите. Ето защо медиците предупреждават, че е възможен подобен ефект. А от 2016 г флуорохинолоните се използват само в краен случай.

Депресия и тревожност

Флуорохинолоните, заедно с пеницилина и други лекарства от неговата група, се свързват с тревожността и депресията. В рамките на проучване, проведено през 2015 г, станало ясно, че колкото по-често се използват тези антибиотици, толкова по-вероятно човек да има пристъпи на депресия, лошо настроение и необяснима тревожност.

Както вече няколко пъти стана дума, антибиотиците променят състава на микробиома на организма, който може да повлияе на неврологичните пътища, метаболизма и имунитета – всичко това от своя страна може да окаже ефект върху психичното здраве на човека. Ето защо човек трябва да е особено внимателен, когато му предписват антибиотици или реши да се самолекува с тях, без това да е необходимо.

Тагове

Свързани статии

Close