ЗдравеСтатииСъвети за добър сън

5 причини да сме изморени

За умората и здравето

Не пропускайте нашите публикации като се

Спим достатъчно, но пак се събуждаме уморени и ни се иска отново да се мушнем под завивките. Защо се получава така? Според медиците, преди да обвиним забързания си начин на живот, трябва да научим повече за това, което може да е в основата на необяснимата ни отпуснатост и ленивост.

Натоварен ден в офиса, грижи около децата, домакинска работа – трудно е човек да се справя с всичко. Ето защо умората е често срещано оплакване сред модерните хора. В този смисъл няма нищо по-лесно от това да обвиним начина си на живот, за липсата ни на желание да ставаме сутрин от леглото.

5 причини да сме изморени
5 причини да сме изморени

Според група психолози във всеки един момент около 20% от хората се чувстват необичайно изморени, а 10% са хроночно изтощени. Освен това жените са по-отпуснати и разсеяни в сравнение с мъжете. Причините за ленивостта са различни – от дълъг и изтощителен ден в офиса до симптом на тежко заболяване. Ето 5 от често срещаните причини:

Наличие на анемия

Този здравословен проблем е основата за бързото изчерпване на енергията на тялото. В него няма достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислород към тъканите и органите. А именно липсата на кислород се усеща като липса на енергия и необичайна сънливост.

Анемията се диагностицира лесно с кръвен тест. Според специалистите болестта засяга по-често жени в постменопауза и около 1 на всеки 20 мъже. Лечението зависи от причината – дефицит на желязо например. Състоянието се коригира с промяна в хранителния режим – препоръчват се продукти, богат на желязо.

Проблем с щитовидната жлеза

Това е малка жлеза намираща се в областта на шията. Тя контролира метаболизма – скоростта, с която тялото преобразува храната в енергия. Когато е неактивна, метаболизмът е прекалено бавен и това, освен че води до напълняване, причинява и хронична умора. Хипотиреоидизмът е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете, особено след 40-годишна възраст. Ниската активност на щитовидната жлеза се потвърждава с кръвен тест.

Хъркане по време на сън

Някои хора смятат, че когато затворят очи, заспиват дълбоко, но не винаги е така. Понякога, без дори да знае, човек спира да диша за по-малко от секунда многократно през нощта. Всяко такова прекъсване нарушава съня, въпреки, че човек е спал непробудно 8 часа. На сутринта той се чувства изтощен. Това състояние се среща предимно при мъжете на средна възраст с наднормено тегло. Алкохолът и тютюнопушенето засилват проблема. Решението е да се отслабне, да се спре с пушенето и да се избягва алкохолът. Ако се налага, лекарите препоръчват да се спи със специален апарат, който да подава ритмично кислород.

Диабет тип 2

Когато човек има това заболяване, нивата на захарта в кръвта остават високи, вместо тя да влезе в клетките на тялото, където да се превърне в енергия. Резултатът е, че тялото изчерпва енергията си, въпреки че човек е ял достатъчно. За съжаление, много българи са с диабет, без да подозират за това, твърдят специалистите. По думите им един от характерните симптоми на диабета е именно умората. Ето защо, ако на човек му се иска да е по-често в леглото, трябва да се консултира с личния си лекар и да си пусне изследване за нивата на захар в кръвта. Изписването на таблетки или на инсулинова терапия, ще подобри общото състояние.

Сърдечно заболяване

Когато ежедневните задачи като почистване на къщата или изкачването на стълби водят до изтощение, това може да е знак, че сърцето не работи добре. Или иначе казано, това е ранен признак на сърдечно съдово заболяване. Ето защо човек трябва да се консултира със специалист. При промяна в начина на живот, както и след назначаването на някои медикаменти и терапевтични процедури проблемът може да се разреши.

Вижте още и ⤵️
Как да преборим пролетната умора
Що е то хронична умора?
Как да “опитомим” умората

Тагове

Свързани статии

Close