Здраве и красота

5 заблуди за пъпките и акнето

Какво правим грешно при пъпки и акне?

Не пропускайте нашите публикации като се

Проблемът с акнето и пъпките по лицето често е резултат от грешно схващания. Едни си мислят, че пъпките се появяват след прекалено голямата употреба на сладки храни, други смятат, че причината се крие в нередовните сексуални контакти.

Така ли е обаче? Предлагаме ви 5 от най-широко разпространените заблуди за този козметичен недостатък.

1. За да нямаме пъпки, трябва по-често да се мием.

Разбира се, че трябва да се мием, но прекалената чистоплътност, т е измиването и използването на козметични средства повече от 2 пъти дневно, ще способства за изсушаването на кожата и съществено ще отслаби нейните защитни сили.

Старайте се по-рядко да докосвате лицето си с ръце – мръсотията и инфекциите могат да попаднат в порите и да предизвикат възпаления.

Пъпки и акне
Пъпки и акне

2. Липсата на сексуални контакти води до появата на пъпки.

Половите контакти не влияят по никакъв начин на акнето и пъпките.

Истинската причина за тяхната поява са хормоналните промени в организма, предизвикани от измененията на нивото на хормона андроген. Затова пъпките са често срещан „атрибут“ през периода на съзряването, т е през пубертета.

3. Използването на козметика причинява появата на акне.

Съвременните качествени козметични средства не запушват кожата. Напротив – те ѝ позволяват да диша и не влияят на работата на мастните жлези.

Ако имате проблеми с акнето, избирайте козметика с надпис „noncomedon“ , което означава, че кремът няма да запушва порите и следователно няма да предизвика появата на пъпки.

4. Шоколадът и бонбоните провокират появата на пъпки.

Любителите на всичко сладко могат да си отдъхнат – тяхната страст към шоколада и сладкишите не може да предизвика обриви по кожата. Разбира се, при условие, че липсва алергия към тези продукти.

Ако сте с нормална кожа, която не е склонна към обриви, спокойно можете да ядете бонбони, без да се тревожите. Но ако вече имате кожно раздразнение (акне, дерматит и т н), по-добре ограничете употребата на сладки продукти.

5. Слънцето е средство за лечение на пъпките.

Това твърдение е и вярно и грешно. Всичко зависи от причината за появата на пъпките. Ако тяхната природа е свързана с присъствието на бактерии по кожата, действително ултравиолетовите лъчи могат да помогнат – под тяхното въздействие загиват повечето бактерии. Но ако пъпките се дължат на прекалено голямо количество хормони в организма, слънцето не само няма да помогне, но и ще задълбочи проблема.

Вижте още и ⤵️
Време е за смяна на козметиката
Не използвайте тези продукти в маските за лице
Излекувай акнето
Кора от банан срещу брадавици, акне и хемороиди

Тагове

Свързани статии

Close