Статии

10 правила на успешните хора

Какво правят успешните хора всеки ден?

Не пропускайте нашите публикации като се

Казват, че ако домът вие хаотичен, разхвърлян и мърляв, такива са и мислите ви, такива са и дейностите ви. Затова, когато искате повече от живота, а той „грубо ви игнорира“, защо не се обърнете първо към своите кривици? Защо не направите малките крачки, които водят към по-здрав и щастлив живот? Да, те започват и завършват с чистенето и подреждането.

Подреден дом
Подреден дом

Сигурно някой, който много е мразел къщната работа, но е искал да въведе ред в живота си, е измислил правилото: „Ако една работа отнема минута-две, свърши я веднага!“ Особено ако работим от къщи! Това е и базата на всичките ни постижения и успехи в живота – колкото и да не ни се вярва. Дисциплината и желанието за добре свършена работа са това, което ни води напред и ни мотивира.

Какво да правим всеки ден?

Оправяме си изрядно леглото.

Не оставяме нищо в колата – нито остатъци от храна, нито празни бутилки от минерална вода.

Прибираме се и веднага се събуваме и преобличаме. Закачаме връхните дрехи на закачалки. Прането – в коша. Бижутата и аксесоарите – по местата им.

Преглеждаме пощата и веднага отделяме за рециклиране нежеланите брошури.

Разопаковаме покупките и редим в хладилника. Изваждаме напред остатъците и малотрайните, които са за бърза употреба.

Кашоните от онлайн покупките отиват за ползване или за рециклиране.

Готвим и тенджерата изкипява: веднага спираме котлона и избърсваме, преди да е засъхнало. Измиваме капака, за да не се налага търкане по-късно. Внимаваме да не се опарим. 

Вечеряме и мятаме чиниите в мивката. Не го правете, измийте я докато си миете ръцете! С гъба и сапун, отгоре и отдолу. Мазните гръбчета на чинии и тенджери са визитката на мързеливата домакиня. Измиваме и бордовете на мивката и изпираме гъбата и кърпата. Наистина отнема само две минути. Хигроскопичните кърпи могат да се перат със седмичното пране, а гъбата се дезинфекцира на пълна мощност в микровълновата за 30 сек и се подменя всеки 3 – 4 седмици.

да почистим след себе си
да почистим след себе си

Почистваме масата след себе си. Разлятото и покапаното най-лесно се отстранява веднага.

Ползваме микровълновата фурна винаги с капак върху ястията си. Ако е опръскано, слагаме купичка пълна с вода на пълна мощност за 2 – 3 мин и веднага почистваме отвътре.

Препичаме си филийки и не забравяме да изтръскаме тостера. 

Изхвърляме увехналите цветя.

Напръскваме вечер плотовете в кухнята с дезинфекциращ спрей. При следващото минаване през помещението (след 10 – 20 мин ги избърсваме. Ако не ползваме химически препарат, заместваме го с оцет).

Измиваме основно дъската за рязане веднага след ползване и я оставяме на слънце да съхне и да се дезинфекцира. Задължително използваме дървена дъска за хляба, отделна за зеленчуците и още една – за месото. Последните две могат да са пластмасови, но в различни цветове. Така бактерии от суровото месо не преминават в зелената салата и не ни разболяват. Всички дъски могат да се мият в миялната на високи градуси. 

След взимане на душ минаваме плочките или стъклото на душ кабината с перо за миене на стъкла.

Оправяме дивана след себе си – нареждаме възглавниците, сгъваме одеалото. Купата за пуканки и чашата – в кухнята; списанията , дистанционното и филмите – на мястото им.

Какво да правим веднъж седмично?

Изхвърляме общия боклук, този от коша за рециклиране, разделяме между контейнера за стъкло и хартия и компоста в определеното за това място. Измиваме със стара гъба и дезинфекциращ препарат кофите и ги оставяме да изсъхнат.

Проветряваме, изтупваме, перем, даваме на химическо връхните дрехи. Изпразваме чантата от касови бележки и всичко ненужно. Почистваме чанти и обувки и дезинфекцираме подметки и дръжки, преди да приберем по шкафовете.

Напръскваме плочките или душкабината с препарат. Дезинфекцираме санитарния възел в банята и тоалетната. Слагаме ръкавици и измиваме основно.

Измиване на пода
Измиване на пода

Сменяме хавлиените кърпи и тези в кухнята. Измиваме подовете с дезинфекциращ препарат. 

Изкарваме „на първа линия “ всички хранителни запаси, които са по-малко в опаковките или наближава краят на срока им за ползване. Преглеждаме фризера и вадим. За да е максимално лесна вечерята през работната седмица, правим списък кой ден какво ще ползваме. 

Изхвърляме брошури, вестници, списания с изтекъл срок за рециклиране.

Поливаме саксиите. Избърсваме прах. Пускаме прахосмукачка и пералня.

Почистваме котлоните и фурната – особено нея, защото покапаното от храни и мазнини може да е и пожароопасно!

Периодично накисваме в гореща сапунена вода филтрите на аспиратора и копчетата на фурната, както и скарите ѝ. Те могат да се накиснат, изтъркат с четка и пуснат и в миялната.

Мързелът и лошите навици, а не прекалената умора от работата са причината за неугледния ни дом. Когато въведем ред там, когато имаме желание и дисциплина, положителните промени в живота ни непременно настъпват. И за това сме си „виновни“ самите ние.

Не пропуксайте да видите и ⤵️
5 неща в дома които водят до неуспех
Три карти: шансове за успех
Как да привлечем успеха чрез цветовете които носим?
Знаци за финансов успех
Астрология на успеха
Разписание на Успеха
Маршрутът на финансовия успех

 

Тагове

Свързани статии

Close