Статии

Хоум офисът и как да работим правилно от вкъщи

Как да работим от вкъщи, за да сме здрави?

Не пропускайте нашите публикации като се

Как да работим от вкъщи, за да сме здрави?

В ситуация на извънредни мерки в целия свят, хоум офисът от временна мярка се превръща в устойчива тенденция. Но при него и рисковете за здравето са по-големи.

Активно движение през деня, регулируеми мебели, подходяща светлина – това са само част от мерките, които всеки може да следва, казва експертът по ергономия Радостин Кирилов.

Коленете да са под тъп ъгъл, столът с опора за кръста.

Работа от вкъщи
Работа от вкъщи

Панели от поликарбонат между работните места

Много голяма част от служителите все още не са се върнали в офисите. Това се отнася със сигурност за всички големи компании. Процентът е значителен.

Големите работодатели работят върху допълнителни мерки, но това което най-лесно и бързо предприемат за сега е да поставят панели от плексиглас и поликарбонат между работните места така че служителите в големите помещения да са спокойни, че са в изолирана ситуация с по-малко опасност за инфекции.

Най-често такива панели се използват за отделяне на зони за работа с клиенти – каси, гишета и други. Други мерки, които се взимат, е да се обособят зони за дезинфекция с препарати, които седят на видно място. Но най-съществената мярка, която се взима е за липса на струпване в офиса – или за намален брой служители, част от които са в хоум офис.

Изберете стол с опора за кръста

На първо място е столът да е подходящ – да не е кухненски или всякакъв друг стол, който да пречи вместо да помага.

Препоръчително е да е с добра облегалка и с лумбална опора (опора за кръста, най-добре регулируема). Кръстът трябва да се поддържа добре, за да може гърбът да е изправен.

Независимо на какъв клас стол се спре клиентът, опората е много важна, както и подлакътници, които могат да променят височината и дълбочината си (напред и назад), както и да могат да се мърдат странично, което дава опора на ръцете във всякаква позиция.

Бюрото с регулируем плот

Важни са и работната маса или бюро, които да са специално предназначени за работа, а не да се използва например холната маса.

Идеалният вариант е бюро с регулируем плот. Това позволява и движение и в къщи, където по принцип е сведено до минимум. Стандартната височина на бюрото, която е 70 – 74 см, за много хора е ограничаваща, което се отразява най-вече на краката.

Когато човек седи твърде ниско, краката са първите, които страдат и изтръпват. Друго предимство на регулируемото бюро, че с него човек може да работи изправен за известно време, като по този начин стимулира кръвообръщението и мускулите и предпазва краката и гръбнака. 

Работното място вкъщи
Работното място вкъщи

Ползвайте антистрес подложка

Добър вариант е антистрес подложката например. На нея човек може да стъпи бос, тя има и масажираща функция за стъпалата. Освен това е мека и напрежението се премахва дори по време на работния процес.

Рамената за монитор са също добър вариант. Те помагат за постигане на правилната дистанция, която няма да увреди зрението и предотвратява създаването на напрежение във врата.

Една фитнес пътека също е добър вариант. С нея имаме възможност за кардио докато работим. Подложките за стол също са бюджетен избор.

Преди всичко трябва да внимаваме за стойката, коленете трябва да са под тъп ъгъл и да вкарваме много движение по време на работния ден. А когато сме ограничени от пространството на домашната среда, движението е най-добре да е заложено в регулируемите функции на мебелите. Разбира се не трябва да забравяме и ставането и раздвижването на всеки 40 мин.

Светлината определя продуктивността

За жалост нашите наблюдения са, че оборудването на хоум офисите в момента не отговаря на нужния стандарт за здравословна работна среда.

Много важен фактор е светлината. Тя влияе на продуктивността. През деня е хубаво да е бяла или синя, а вечер да отива към жълта, за да не причинява допълнителен стрес.

Желателно е тя да идва отстрани, за да не попада директно в очите и да не се отразява в монитора. Що се отнася до мястото – то трябва да е тихо и уединено за да може човек да се концентрира, да е достатъчно широко, за да може да си разположи документите и да има достатъчно пространство да се движи със стола.

Вижте още и ⤵️
Лесни упражнения за очите при четене и работа с компютър
Не успяваш да си намериш работа? Разбери защо
Сутрешният секс помага в офиса

Тагове

Свързани статии

Close