Обичаи и традиции

Традиции за великденското яйце

Какви са традициите зад великденското яйце

Не пропускайте нашите публикации като се

Великден е един от най-светите празници за християните по целия свят.

На този ден Християнската църква отбелязва Възкресението на Божия син Исус Христос. Празникът е подвижен и се чества в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние.

Ето и кратко видео за историята на Великденското яйце ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

По традиция Възкресение Христово се празнува в продължение на 3 дни, а подготовката за неговото посрещане започва по време на Страстната седмица.

Християнските предания гласят, че когато Божията майка отива в Рим, за да се срещне с императора, тя му подарява яйце, обагрено в червено – символ на Христовата кръв. От този момент християните започнали да боядисват червени яйца за Великден и да си ги подаряват един на друг. С времето навлизат и останалите цветове.

Традиции за великденското яйце
Традиции за великденското яйце

По традиция великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък и в съботния ден, преди празника.

Първото яйце винаги се боядисва в червено, след което стопанката на къщата рисува кръст по челата на децата с него, за да са здрави и румени през цялата година. То се поставя пред иконата в дома или се заравя в средата на градината, като се пази до следващия Великден.

Тогава се чупи и ако не се е развалило, то домът и неговите обитатели ще се радват на здраве, радост и благополучие. След това не се изхвърля, а се заравя в пръст, но близо до дома.

Боренето с великденските яйца е една от най-забавните традиции на Великден, която винаги се очаква с нетърпение, особено от малките деца. Обичаят символизира борбата за победа и здраве през цялата година, а за „боракът“ са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве.

Вижте още и ⤵️ 
Великденското яйце – история
Трапезата за Великден
Оригинални идеи за боядисване на яйца
💌Пожелания за Великден

Тагове

Свързани статии

Close