Празнична трапеза

Традииците и празничната трапеза за Никулден

Консумацията на риба на Никулден е голяма традиция

Не пропускайте нашите публикации като се

Никулден – трапеза и традиции

Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга“ на Свети Николай.

Никулден именници: КОЛО, КОЛЬО, КОЛЧО, НЕНА, НЕНКО, НЕНО, НЕНЧО, НИКО, НИКОЕЛА, НИКОЛ, НИКОЛА, НИКОЛАЙ, НИКОЛЕТ, НИКОЛЕТА, НИКОЛИНА, НИНА, НИНО, Ника, Нико, Никола, Николай, Николина, Никулина

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

На този ден обикновено се припомня следният случаи: веднъж, когато светецът в откритото море е бил уловен от бурята, и поради дупката на дъното в лодката започна да навлиза вода, той е бръкнал във водата с ръката му, извадил от там един шаран и запушил дупката с него. Оттогава, шаранът се счита за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога го наричат „Рибен Св. Никола“.

На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал – своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет.

Традииците и празничната трапеза за Никулден
Традииците и празничната трапеза за Никулден

Рибата, като цяло се смята за по-чиста храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Рибата също така и съдържа омега-3 мастни киселини.

В деня на свети Николай на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сарми, чушки с ориз, боб.

Рибникът – шаран в тестосе счита за традиционното ястие на този празник.

Той се приготвя от шаран или друга риба с люспи, защото „голата“ риба навява тъжни мисли и беднотия. Той се пече в пещ, заедно с обредните хлябове. Приготвят се два за всеки дом. Рибникът и погачата се освещават в църква или вкъщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.

Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете да се освещават в църква или вкъщи, а късове от тях да се раздават на съседите.

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. На този ден се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба.

Най-възрастния прикадява трапезата. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Трапезата не се вдига, за да могат да хапнат и починалите близки и да ни закрилят. Вдигнатият високо и разчупен хляб от мъжа в къщата има за задача да „вдигне” житата в бъдещата реколта.

Не пропускайте и ⤵️
Св. Варвара, Св. Сава и Св. Никола – трапези и традиции
Пожелания за Никулден
Никулден
Никулден – Църковен Празник

👉Имени дни през този месец

 

Тагове

Свързани статии

Close