Здраве и хранаСтатии

Сусаменото семе е полезно за цялото тяло

Сусаменото семе е полезно от косата до кръвното

Не пропускайте нашите публикации като се

Свикнали сме да гледаме на сусама като на вкусни семена, с които подправяме салати или тестени изделия. Той обаче попада и в графата билки.

Полезните качества на сусама са толкова много, че той намира широко приложение в народната медицина. Помага за понижаване на кръвното налягане, за подобряване на кръвообръщението, спомага за изграждане на здрави кости. Използва се също и за подсилване на сърцето, за подобряване на храносмилането, за детоксикация на тялото, дори при нарушения на съня.

Компонентите на сусамовите семена имат превантивно действие върху диабет!

Сусаменото семе е полезно за цялото тяло
Сусаменото семе е полезно за цялото тяло

Сусам /Sesamum indisum/

Едногодишно тревисто растение от сем Сусамови.

Стъблото е изправено, 4 – 8 -ръбесто, влакнесто, жлезисто влакнесто или голо, високо 100 – 170 см разклонено. Долните листа са на дълги дръжки, 3 – 6 – делни, с яйцевидни или яйцевидно ланцетни дялове, назъбени; средните и горните листа са на къси дръжки, ланцетни.

Цветовете са единични или в снопчета по 3 – 5 в пазвите на листата по върховете на стъблото и клоните. Венчето е бяло, розово или кремаво, силно влакнесто; тичинките са 5 (до 10).

Плодът е много семенна кутийка. Семената са яйцевидни, сплеснати, различно обагрени (от бели до черни).

Цъфти през юли, плодоноси през септември – октомври.

Отглежда се ограничено като маслодайно и хранително растение в долината на р Струма и Горнотракийската низина. Стар културен вид, отглеждан в древен Египет, Иран и Индия отпреди 4300 г.

Семе от сусам /Semen Sesami/

Дрогата включва плоски, яйцевидни, към единия край заоблени семена, дълги 4 мм, широки до 1-2 мм, с дебелина 1мм, на цвят жълтеникави, 1 червеникави или кафяви. Използва се за получаване на полуизсъхнало масло и на тахан.

Съдържание: Масло (40 – 60%), белтъци и др.

Действие: Смекчаващо, противовъзпалително.

Приложение: При възпаление на горните дихателни пътища, гастрит , язвена болест.

Външно при цирей (топли лапи). Освен това сусамът съдържа високи нива на цинк, който е важен при образуването на колаген и спомага за укрепването на мускулната тъкан, косата и кожата.

Масло от сусам /Oleum Sesami/

Течност с различен цвят, миризма и вкус в зависимост от начина на добиване.

Полученото чрез студено пресоване масло е бледо жълто, със слаба специфична миризма и маслен вкус, а чрез горещо пресоване – с тъмен цвят и силна миризма. Опакова се и се съхранява по общите изисквания.

Съдържание: Глицериди на олеиновата (50%), линоловата (37%) и по малки количества на стеариновата и палмитиновата киселина. 

Полученото чрез горещо пресоване масло съдържа повече свободни мастни киселини.

Действие: Омекчаващо, противовъзпалително.

Приложение: При възпаление на горните дихателни пътища ( трахеит, бронхит ) и на хранително смилстелната система ( гастрит, язвена болест ).

Външно – масло от сусамово семе намалява появата на изгаряния и белези по кожата и намалява признаците на преждевременно стареене.

Вижте още и ⤵️
Кое как влияе на нашето здраве и дълголетие?
Билки амулети
Бъдете здрави от билките в природата

Тагове

Свързани статии

Close