Именни дниПразнициСпасовден

Спасовден

Спасовден - Възнесение Господне 40 дни след Великден

Не пропускайте нашите публикации като се

Спасовден е седмият велики четвъртък, 40- ят ден след Великден, когато Божият син Исус се възнася на небето, оттам бди и направлява хората към доброто. В чест на Бога Спасител нашият народ нарича празника Спасовден. В навечерието или с изгрева на самия празник се отива на гробищата, а къщните врати се оставят отворени, за да си „излезнат“ безпрепятствено мъртвите. Жените оставят на гробовете и раздават помежду си първите узрели череши, обредни краваи, сготвен фасул или ориз, мляко.

Спасовден именници: СПАС, СПАСЕН, СПАСЕНА, СПАСИМИР, СПАСИМИРА, СПАСИЯ, СПАСКА

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Вярва се, че мъртвите „вземат“ храната, а ако няма – слагат в пазвата си шепа пръст и си отиват. Старинен митологичен характер има и обичаят срещу Спасовден болни и недъгави да „ходят на росен“ ( червено полско цвете с приятен мирис, смятано за любимо цвете на русалките).

В Новия завет пише, че 40 дни след възкръсването си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите си, като се движел между тях като богочовек. На Спасовден в подножието на Елеонската планина се въздигнал в небесата. Този ден се свързва с култа към мъртвите – прибират се душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Спасовден - възкресение господне 40 дни след великден
Спасовден – възкресение господне 40 дни след великден

Народните вярвания определят Спасовден като пред знаменателен: ако вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна. На Спасовден жените отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за мъртвите си близки и разстилат орехови листа върху гробовете им. Разпространен е обичаят ходене на росен. Срещу Спасовден болни хора и бездетни жени отиват в гори и ливади да берат лековитата билка росен – полско лековито цвете, високо около метър, с червен цвят и листа като на акация.

Смята се това е денят, когато Господ прибира душите на покойниците.

Народните поверия гласят, че на 40-ия ден от Великден идват самодиви. Те се кичат с росена, който е цъфнал през нощта срещу Спасовден. Растението може да лекува болните и именно това е денят, в който той има най-голяма сила. Поверието гласи че болните трябва да легнат на поляна с росен или пък да сложат растението до възглавниците си.

Друго поверие гласи, че в нощта срещу Възнесение Господно може да се излекува безплодие. Необходимо е жената да преспи с китка росен до леглото, а до нея да бъде мъж, който не е неин кръвен роднина.

Преди да настъпи нощта двамата трябва да поставят варена кокошка, спасова пита и бъклица вина върху червен месал. Когато настъпи полунощ, те трябва да легнат под росена в мълчание. Преди да пропеят първи петли те трябва да оставят храната и да бързат към селото, без да се обръщат назад.

Вижте още и ⤵️
💌 Пожелания за Спасовден
Поверия за Спасовден
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close