ЛековеСтатии

Сменяме морската вода с минерална

Лечебните свойства на минералните извори

Не пропускайте нашите публикации като се

България е държава с богата история и красива природа. В много от градовете ни се крият стотици находища на минерални извори. Това прави страната ни изключително атрактивна дестинация за здравен туризъм.

Още през Римската епоха балнеолечебните курорти у нас се свързват с грижите за укрепване на физическата мощ на военните легиони. Първият химически анализ на минерална вода у нас пък е извършен през 1882 г от 5 минерални извора в Хисаря. За целта ръководството на Източна Румелия издава “Правилник за експлоатация на минералните бани“. По този начин се поставя началото на съвременното балнеолечение у нас. Днес вече познаваме голяма част от полезните ефекти на минералните води.

Сменяме морската вода с минерална
Сменяме морската вода с минерална

Редица хотели, санаториуми, клиники и СПА центрове се възползват от богатството на лечебните извори. За тях обаче се сещаме предимно през зимата. Няма нищо по-хубаво когато навън скове студ, да се потопим в горещата целебна вода в някой курорт. Всъщност обаче това е чудесен начин за релаксация и през лятото, а много от родните дестинации са целогодишни. Освен това благоприятният ефект на водата не се влияе от сезон. Ако пък сте любители на планината, можете да съчетаете полезното с приятното и да прекарате незабравимо отпуската си като замените морската вода с минерална.

Находища

Една от най-известните дестинации е Велинград. Курортът е профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични проблеми, в това число и стерилитет. Водите там помагат при бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и други проблеми. По изобилие и разнообразие на минералните си извори, Велинград се нарежда на първо място в България. В града има над 70 извора и 6 термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1 и 2 , Драгиново, Варварски бани и Каменица. Последният от тях е и най-горещ с температура до 91 градуса С. Освен това в този курорт се намира най-големия карстов извор у нас – Клептуза.

Сред топ дестинациите за подобен туризъм е и Сандански. В този район има 80 извора с температури между 42 до 81 градуса С. Съчетанието на лековити минерални води и характерен климат със средиземноморско влияние са благоприятни при дихателни заболявания, артрит, ревматизъм, заболяване на опорно-двигателната и периферната нервна система.

Разходка

Лятото е идеален момент за разходка и до друг известен курорт – Сапарева баня. Там се намира единственият гейзер в страната и в цяла континентална Европа. Терминалният извор с най-високата температура от 103 градуса С, е забележителна гледка особено вечер когато се включват множеството цветни светлини. Откритият през 1957 г при сондаж гейзер е най-буйният в света с пулсация от 5-6 секунди. Химичният състав и свойствата на минералната вода в Сапарева баня помагат при заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, както и при гинекологични и кожни проблеми, болести на горните дихателни пътища и др.

От своя страна Банкя е най-близкият до столицата балнеокурорт, само на 17 км от София. Минералните извори там са с изключително добри вкусови качества, което прави водата подходяща и предпочитана дори за ежедневно пиене. Освен това обаче тя се използва и за процедури и лечение на сърдечно-съдови заболявания, както и при заболявания на нервната система.

Климат

Град Баня известен още като Карловски минерални бани, също е предпочитана целогодишна дестинация. Специфичните климатични условия, мекият преходно-континентален климат с леко средиземноморско влияние, както и относителната средногодишна влажност на въздуха, допринасят за благотворното повлияване на редица състояния, сред които възпалителни и дегенеративни ставни заболявания, например ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др, заболявания на централната и периферната нервна система, като радикулити, плексити и дископатии, неврози, кожни заболявания и хипертонии.

В случай пък, че страдате от жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни болести, бъбречни и урологични заболявания, вашето място е в Хисаря. Градът е един от най-древните балнеологични курорти у нас. Отличава се с голямо изобилие на минерални извори с различна температура на водата, химичен състав, радиоактивност и лечебни свойства. Най-вкусната вода е от извор “Момина сълза“. С температура 42 градуса С, тя се използва само за питейно лечение предимно на стомашно-чревни заболявания.

Действие

Друг стар балнеолечебен курорт е Вършец. Водата там е характерна с липсата на варовик и е една от най-меките и лековити минерални води у нас. Помага при нервни, сърдечно-съдови и опорно двигателни заболявания.

Сходни са и лечебните свойства на водите в Девин. Те действат благоприятно при кожни, чернодробни и дихателни проблеми. В случай на психическа и физическа преумора пък, можете да се насочите към Спанчевци. Водата там е подходяща и за вътрешно приемане, за инхалации, за напояване, за обща профилактика, укрепване и закаляване на организма. Ако пък имате диабет, ендокринни заболявания или проблем с метаболизма, вашето място е в Нареченските бани в село Наречен. Друг от най-лековитите минерални извори у нас се намира в Стрелча. Водата там се слави в цял свят със свойствата си да помага при заболяване на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат и вътрешните органи.

Топим се на 103 градуса С

В зависимост от температурата, лечебната вода се дели на 3 категории: студени – до 37 градуса, топли – до 60 градуса и горещи – над 60 градуса. Студените извори преобладават в северната част на страната, като повечето от тях са чрез сондаж. В Южна България пък са повечето естествени находища, които са топли или горещи (хипертермални). Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня, където температурата достига до 103 градуса. Българските минерални води са средно и силно минерализирани.

Вижте още и ⤵️
Минерални извори в България
Лечебен извор до село Джулюница
Лечение с чаша топла вода

 

Тагове
Close