Празници

св. Патрик

Свети Патрик се празнува на 17 март

Не пропускайте нашите публикации като се

Деня на свети Патрик се празнува всяка година на 17 март, като се чества смъртта на св. Патрик – светец-покровител на Ирландия. Нещо което започнало като религиозен фест през 17ти век, прерастнало в поредица от фестивали по целия свят, в чест на ирландската култура с паради, специални храни, музика, танци и много, много зелено.

Св. Патрик живял през 5ти век, той е светец покровител и апостол на Ирландия. Роден в Римска Британия, той бил отвлечен и пренесен в Ирландия като роб на 16 години. По-късно избягал, но се върнал в Ирландия и започнал да разпространява християнството сред сънародниците си. През вековете след смъртта му (смята се че е настъпила на 17 март 461), митовете около неговия живот все повече започвали да се вкореняват в ирландската култура. Може би най-разпространения от тях е легендата как той обяснил светата троица (Отца, Сина и Светия дух) използвайки 3 листна детелина.

Свети Патрик - 17 март
Свети Патрик – 17 март

Някъде около 9ти или 10ти век, хората в Ирландия чествали Римо католическия фестивал в чест на св. Патрик на 17 Март. Интересното обаче е че пърия парад, който бил в чест на св. Патрик не се е провел в Ирландия, а в САЩ. На 17 март 1762г. ирландски войници на служба в английската полиция, марширували в Ню Йорк. Заедно с музиката, парада помагал на хората отново да усетят връзка с ирландските си корени, както и с ирландците на служба в английската армия.

През следващите 35 години, ирландския патриотизъм сред американските емигранти процъфтявал с което предизвикал появата на тъй наречените “Irish Aid” общества, като Синовете-приятели на св. Патрик и Обществото Хибирниън. Всяко общество организира годишни паради с гайди и барабани.

През 1848, няколко такива ню йоркски общества решават да обединят парадите си в един общ парад – Ню Йоркски ден на св. Патрик. Днес той е най-стария цивилен парад и най-големия в САЩ с над 150 000 участници. Всяка година, почти 3 милиона човека се събират в почти 5км линия за да гледат парада, който отнема повече от 5 часа. Бостън Чикаго, Филаделфия и Савана също празнуват деня с паради включващи м/у 10 и 20 хиляди участници всеки.

Ирландците в Америка

До средата на 19ти век, повечето ирландски имигранти в Америка били членове на протестантската средна класа. Когато големия глад за картофи удря Ирландия през 1845г. близо 1 милион бедни и необразовани ирландски католици заливат Америка за да избегнат глада. Презряни за техните вярвания и лош акцент от по-голямата част от американското общество, за тях било трудно да си намерят дори и черна работа. Когато тези ирландски емигранти излизат по улиците на големите градове за да празнуват своето културно наследство, вестниците ги изобразяват в карикатури като пияни маймуни.

Ирландците в Америка скоро осазнали, че непрекъснато увеличаващия им се брой им дава политическа сила която те все още не били започнали да използват. Започнали да организират свои политически вот известен като „Зелената машина“, станал много важен за избирането на нови политици. Изведнъж се оказало че годишните чествания на деня на св. Патрик са вече демонстрация на сила от страна на Американските ирландски и е нещо на което политическия елит е желателно да присъства. През 1948, президента Хари Труман лично дошъл за да отпразнува честването на деня на св. Патрик – изключително важен момент за много Американски ирландци, чиито предци е трябвало да се борят със остарели стереотипи и расистки предрасъдъци.

Реката в Чикаго се боядисва в зелено в деня на св. Патрик

Ирландските емигранти били навсякъде из Съединените Щати. Различните градове имали различни обичаи. Един от тях е годишното боядисване на водите на реката в Чикаго в зелено. Практиката за това започнала през 1962, когато няколко работници отговарящи за контрола на замърсяването използвали боя за да проследят незаконни разклонения на реката осъзнават, че зелената боя може да достави един незабравим и уникален начин за честване на празника. Същата година те направили боя от 50кг. зелени зеленчуци и я пуснали в реката – достатъчно за да я държат зелена за седмица. Днес се използват по-малко от 20 кг. – достатъчни за да държат реката зелена за няколко часа.

Реката в Чикаго на св. Патрик
Реката в Чикаго на св. Патрик

Празнуването на св. Патрик по света

Днес хора с всякаква националност прануват св. Патрик, особено в САЩ, Канада и Австрия. И макар северна америка да се радва на най-големите чествания на този празник, той се празнува и на други места също доста отдалечени от Ирландия, като Япония, Русия, Сингапур.

В деншна Ирландия деня на св. Патрик е традиционен религиозен празник. Всъщност до 70те години на миналия век според ирландските закони всички кръчми трябвало да бъдат затворени на 17ти март. От 1995г. ирландското правителство започва кампания за използването на итереса към св. Патрик за туризъм и показване на ирландската култура на останалия свят. Днес почти 1 милион годишно взимат участие в ирландския фестивал в чест на св. Патрик в Дъблин, няколко дневни празненства включващи паради, концерти, театри на открито и зари.

Знаете ли че?

Над 100 парада се организират в чест на св. Патрик в САЩ. В Ню Йорк и Бостън са най-големите празненства.

Вижте още и ⤵️
Празници
Официални празници 2023

Тагове

Свързани статии

Close