Именни дни

Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, преп. Зоя

Св. Евлогий - 13 февруари

Не пропускайте нашите публикации като се

На 13.02 православието чества деня на Св. Евлогий, архиепископ Александрийски. Св. Евлогий, Архиепископ Александрийски е бил благочестив, предан на вярата Христова. Живял е по времето на император Ираклий (VII век). Името Евлоги означава „добра дума“, „възхвала“. То произлиза от гръцките еu, което значи „добро“, и logos – „дума“.

Ето и кратко видео с инфомация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, преп. Зоя именници: ЕВЛОГИ, ЕВЛОГИ(Й), ЕВЛОГИЙ, ЕВЛОГИЯ, ЗОЯ, ЗОИ, ЗОИЦА, ЗОЙКА, ЗОИЧКА

Изберете Пожелания за имен ден

ЕВЛОГИ(Й) – добра дума, възхвала (от гръцките „еu“ – добро и „logos“ – дума). Евлоги празнува имен ден на 13 февруари: Св. Евлогий, архиеп. Александрийски.

ЗОЯ – живот (на гръцки). Името на една византийска императрица и на мъченица от III век, чиято памет се почита на 13 февруари. За преподобна Зоя се знае, че е имала дарбата да изцелява.

Преподобни Мартиниан бил родом от Кесария Палестинска Речник. На 18 години той се оттеглил в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и борба с много изкушения.

Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, преп. Зоя
Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, преп. Зоя

Когато една жена дошла да го изкушава и видял, че ще падна в грях с нея, той скочил бос в огъня и стоял там докато от болка била убита у него всякаква похот. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна скала всред морето, за да се спаси от съблазън. По Божи промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега.

Тогава Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува. За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на дете

Тагове

Свързани статии

Close