Статии

Ритуал за добро утро

Как да сме бодри сутрин?

Не пропускайте нашите публикации като се

Отдавна са остарели препоръките да скачаме от леглото със звъна на будилника и да се залавяме с утринна гимнастика. Началото на деня трябва да е комфортно, без насилие върху себе си, а утринните процедури – по възможност приятни.

Доказано е, че будилникът е доста вреден за здравето, той е източник на страх и трябва да се използва само в краен случай. Най-добре е организмът да свикне да се събужда сам. За целта в момента на заспиване, когато подсъзнанието е особено отзивчиво към самохипноза, мислено си внушете: “Трябва да се събудя в седем (осем и т н) часа“. Няма да се получи нито от първия , нито от петия път, но постепенно обезателно ще се изработи навик да усещаме биологичния си часовник, и ще започнете да се събуждате по собствено желание.

Ритуал за добро утро
Ритуал за добро утро

В съня процесите на жизнената дейност са забавени и в първите секунди, след като отворите очи, организмът изобщо не е готов за натоварвания. Така че първо трябва да осигурите на главния мозък достатъчно количество кислород. За целта ще ви помогне дихателната гимнастика, но преди това синхронизирайте честотата на пулса с честотата на дишането. Прието е да се смята, че нормата на един дихателен акт (вдишване – издишване) да съответстват 4 – 5 пулсови удара. Дихателната гимнастика е проста: вдишайте на три пулсови удара, направете пауза от два пулсови удара, издишайте на четири удара и в края на издишването отново направете пауза от два пулсови удара.

Тези дихателни упражнения могат да се изпълняват в положение легнали, настрани, без да ставате от леглото. Вдишването става през носа, издишването през устата, при това устните трябва да са свити на тръбичка. Повторете упражнението 30 – 40 пъти, което ще ви отнеме около 5 мин.

След това можете да си направите кафе или чай. Навикът сутрин да се пие нещо горещо направо в леглото, е не само приятен, но и полезен: той способства за изпразването на червата и подготвя органите на стомашно-чревния тракт за приема на храна. Само че по-добре е да не подслаждате питието, а да добавите лъжичка мед.

След чашката кафе настъпва ред на самомасажа. Сутрин обикновено времето не стига, затова можете да се задоволите с няколко движения, за които ще са ви необходими не повече от 10 мин. И което е най-приятното – не се налага да напускате леглото.

Източната медицина препоръчва на жените да стимулират биологично-активните точки, започвайки от дясната страна, а мъжете – от лявата. Първо масажирайте точката, разположена на тилната страна на дланта между палеца и показалеца. Интензивно натискайте с палеца на другата ръка, докато не се появят специфични усещания – тъпа болка или пукане. Честотата на натисканията е около 9 пъти за 1 дихателен цикъл. 

Втората точка се намира на външния край на лакътната става. Сгънете ръката и с натискане на палеца на пипайте малката ямка пред лакътната става, близо до свивката. Тази и другите точки масажирайте като първата – до появата на усещане на тъпа болка.

Следващата точка е в основата на носа. Масажирайте я с показалеца така, че той да се намира в центъра между веждите, а палецът и средният – върху вътрешните ъгли на очите.

В течение на няколко минути свивайте и разпускайте ставите на пръстите, като ги опъвате във всички плоскости на движение. Източните медици отдавна говорят за пряка връзка между функционалните способности на пръстите на ръцете и самочувствието на човека. А медицинските изследвания показват, че работата с ръчен експандер е по-ефективна за активация на сърдечната дейност, отколкото бягането на пътечка във фитнеса.

Битува мнението, че тонизиращо и пробуждащо действие притежава само душът, а ваната – напротив – отпуска. Но зависи каква вана. Англичаните например предпочитат сутрин и вечер ваната и са изобретили гениално просто и не скъпо средство да превърнат процедурата в ободряваща. Това е обикновеният чай, макар и най-евтиният, но много силен – примерно 3 чаени лъжички на чаша вряла вода – за една вана е напълно достатъчно. Водата трябва да е много топла, а продължителността на процедурата е само 5 минути. Тази процедура е особено препоръчителна за “совите“.

Всички тези мероприятия отнемат 25-30 мин. Ще ви дарят не само бодрост, но и добро настроение!

Вижте още и ⤵️
Как да сме бодри сутрин
Защо е трудно на малчуганите да стават сутрин?
Значението на добрия сън

 

Тагове
Close