Статии

Какво да направите ако ви ужили оса или пчела?

Стъпки при ужилване от оса или пчела

Не пропускайте нашите публикации като се

Пчелите и осите са най-активни през юли, август и септември. Ето защо хората често стават техни жертви.

При някои ужилването преминава сравнително лесно и без последици, но при други може да се стигне до сериозни, дори до животозастрашаващи последици.

Пчелите и осите са дребни насекоми, които обаче могат да ни навлекат големи неприятности от лек сърбеж до тежка животозастрашаваща алергия.

Какво да направите ако ви ужили оса или пчела?
Какво да направите ако ви ужили оса или пчела?

Специалистите съветват, ако ужилването е факт, първо да се отстрани жилото. Това трябва да се направи внимателно – да не се дърпа с пинсета, а да се изтърже с помощта на тъп предмет. А мястото да се измие с вода и да се намаже със спирт.

В полеви условия има натурални средства, с чиято помощ човек може да натърка мястото – за целта може да се използва магданоз, маточина, невен, живовляк, слез, листа от бъз, сок от чесън, кромид лук или зелеви листа.

Нашите баби твърдят още, че ако човек има под ръка сода бикарбонат, може да я навлажни и да я постави върху ужиленото място.

Добре би било да се запомни, че има два основни риска при ужилването от насекоми. В първия случай се получава алергична реакция, която при някои хора може да е фатална, а във втория – инфекция, която не е толкова опасна. Медиците предупреждават, че при сериозна опасност трябва да се търси лекарска помощ.

Въпреки това, ако човек се окаже ужилен от пчела, оса или стършел, има няколко основни правила, към които трябва да се придържа. 

  • Първото и най-важното нещо е да не се вади жилото с пинсета, припомнят специалистите. След ужилване пчелата оставя жилото си, към което е прикрепена т. нат. “торбичка с отрова”. Ако се опитвате да го издърпвате, в кожата ще навлезе повече отрова, обясняват лекарите. Вместо това те съветват жилото да се изстърже внимателно с тъп предмет – например лична карта, тъп нож или в краен случай с нокътя на пръста.
  • След това засегнатото място се измива със сапун и вода. Това трябва да се прави няколко пъти на ден, докато мястото заздравее. 
  • Поставянето на студен компрес върху зачервеното място за няколко минути облекчава дискомфорта. Може да се използва също така лед, увит в кърпа. Или да се направи паста от сода за хляб и вода. Тя се нанася върху ужилената коза и се оставя да действа 15 – 20 мин. Ако и това не облекчава дразненето и болката, медиците препоръчват вземането на обезболяващ продукт.

Както вече стана ясно, медицинска помощ се търси само при появата на силна алергична реакция. А какво означава това?!

Специалистите обясняват, че при ужилване в устата или в носа може да се появи оток, който да блокира дишането. Спешна медицинска помощ е необходима също така и ако се забележат притеснителни симптоми – като например сериозно подуване, промяна в дишането, стягане в гърлото или в гърдите, замаяност, обрив, прилошаване, гадене и повръщане, постоянна болка и т н.

мястото на ужилването е важно
мястото на ужилването е важно

За да не се стига до всичко това, човек може да вземе мерки, когато реши да се разходи навън. Носете по възможност светли дрехи – тъмните привличат повече жилещите насекоми, категорични са медиците. Според тях употребата на силни аромати (сапуни, дезодоранти, шампоани) привличат жилещите насекоми и те трябва да се избягват. Както и парфюмите с цветни и сладникави аромати. 

Особено привлекателен за пчелите и осите е ароматът на банани. Миризмата пък на пот ги “ядосва”. Затова човек трябва да носи чисти дрехи и да се къпе редовно. Добре би било също така дрехите да прикриват тялото колкото е възможно повече.

Осите се събират на места, където хората оставят или изхвърлят храна. Затова трябва да се поддържа чистота и остатъците от храна да се прибират в хладилник или да се изхвърлят в плик, който се запечатва или се връзва. Много от тези жилещи насекоми се събират около барбекюто, когато човек е решил да си направи пикник в двора или сред природата. Както е добре известно, осите обичат миризмата на печено месо.

Ако едно жилещо насекомо лети разярено наоколо, човек трябва да застане неподвижно или да легне на земята с лицето надолу, тъй като лицето е най-предпочитаната зона на “атака”.

Не бива да се размахват ръце, защото това ядосва насекомите още повече и то започва да жили. Ако пчелите или осите са на рояк и нападат заедно, най-добре е да се избяга от тях. Специално пчелите изпускат вещество по време на атака и така “викат” останалите пчели. Идеалният вариант е да се влезе в затворено помещение или да се скочи във вода.

Вижте още и ⤵️
Търкайте с магданоз ухапаното от пчела
Пчелният прашец подсилва имунитета и гони умората
Пчелна отрова срещу тумори
Пчелен прашец

 

Тагове
Close