ЛековеСтатии

Опасните заблуди от лекарствата

Как и кога да приемаме лекарства?

Не пропускайте нашите публикации като се

Правилния прием на лекарствата

През сезоните на вирусите, на грипа се обострят и много хронични заболявания. Нека си припомним най-честите грешни стъпки, които правим в желанието си бързо-бързо да сме отново в кондиция.

Опасните заблуди от лекарствата
Опасните заблуди от лекарствата

Понякога сами определяме как да гълтаме таблетките от домашната аптечка или пренебрегваме инструкциите след посещение при лекар. Невежеството и самоувереността ни обаче приспиват факта, че наглед безобидните заблуди крият много подводни камъни.

Ако ми е твърде зле, ще увелича дозата

При силен зъбобол например не може да устоите на желанието да глътнете допълнително хапче аналгетик. Обаче предписаната доза в инструкциите не е само предложение, а е резултата на многогодишни изпитания. Специалисти работят продължително с вески препарат и предписаните цифри не са ориентировъчни.

Понякога при прехвърляне на определения праг, дори еднократно, не се наблюдава усилване на ефекта, но нараства рискът от странични явления. Правилният прием има голямо значение. Ако в инструкциите е написано, че таблетката трябва да се гълта цяла, не трябва тя да се сдъвква. Често хапчетата имат специална защитна обвивка (например при панкреатина), която трябва да се разтвори в определено място на стомашно-чревния тракт или да защити устната кухина, затова не бива да се поврежда.

Когато ми стане по-добре, спирам хаповете

Това категорично не отговаря на действителността и много често е причина за неуспех на медикаментозното лечение. Хората са наплашени от истории – и достоверни и преувеличени, за вредата от лекарствата и гледат бързо-бързо да приключат например с антибиотиците или препаратите за кръвно налягане.

Спаднала ми е температурата? Е, вече няма да продължавам с антибиотика, нали той вреди на чревната система. И още – кръвното днес е в норма? Ами тогава няма пак да се тровя!

Подобни гениални идеи не вещаят нищо добро. Когато самоволно прекратяваме лечението, голяма е вероятността от влошаване на заболяването и предизвикване на усложнения. Ако лекарството ви тревожи относно страничните ефекти, обсъдете това с джипито или с фармацевт. Тъй като, обикновено предписват най-скъпите медикаменти, поискайте аналог, което има разумна цена за вас.

Пиене на лекарства
Пиене на лекарства

“Натуралните “ добавки са по-безопасни

Това е един мит убиец, което е погубил много животи. Някои от т нар “натурални” добавки, които не са регистрирани като лекарствени препарати, имат положителният ефект на медикаментите, но други са по-скоро измамна алтернатива. Първо, никой и никъде не е проверявал клиничната им ефективност, а на опаковката им може да пише всичко, ако е формулирано с красиви фрази и не е в нарушение на закона. Второ, стандартите и изискванията за тях не са така строги. Трето, Потенциалните странични ефекти изобщо не се изследват или не се регистрират. И накрая – съществува значителен риск от нежелани взаимодействия между добавките и предписаните от лекар медикаменти.

Антибиотиците лекуват всяка инфекция

В действителност антибиотиците са ефективни само при инфекции, които са причинени от чувствителни към тях бактерии. Напомняме, че респираторните инфекции са предизвикани от вируси, а не от бактериална флора. И ако ви заболи гърло, това не означава, че непременно там се е” заселил” стрептокок, което трябва да се третира с антибиотик – вирусната инфекция изобщо няма да реагира на подобно лечение.

Ако сте се простудили, чувствате се отпаднали и имате температура, на първо време ще помогнат комбинираните препарати за симптоматично лечение. Но ако страдате от хипертония или доброкачествена хиперплазия на простата, е необходима консултация с лекар.

Не казвам на лекаря, че взимам витамини

Когато по някакъв повод посещавате лекарския кабинет, сте длъжни да изброите абсолютно всички препарати със или без рецепта, а също и хранителните добавки, които приемате, в т ч средствата за външна употреба – мазила, пластири. В противен случай новоназначените лекарства могат да взаимодействат с досегашните, а това понякога завършва зле.

Помнете, че редица витамини, микро- и макро елементи влияят на усвояването, трансформацията и отделянето на лекарствените вещества.

Държа лекарствата в банята или кухнята

Разбира се, логично е да съхранявате лекарствата там, където са видими и достъпни, и това обикновено е банята или кухнята. В тези помещения обаче те са подложени на висока влажност, температура, светлина или агресивни химикали. Поставяйте ги на сухо и прохладно място, което с защитено от преки слънчеви лъчи. Убедете се, че те са далеч от любопитни детски очи и са опаковани така, че не могат да бъдат отворени от палави малки ръчички. Домашните любимци също не трябва да имат достъп до вашата аптечка.

Няма значение как да гълтам илача

Всички таблетки и капсули трябва да се приемат с достатъчно количество вода, ако в инструкцията не е посочено друго. Ако поглъщате хапчето сухо или с малко течност, то може да не стигне веднага до местоназначението си и да дразни храносмилателната система. Следете внимателно как трябва да се приема лекарството – на празен стомах или след хранене. Това може да бъде много важно. В никакъв случай не замествайте водата със сокове, кока кола и особено  – с алкохол!

Вижте още и ?
10 съвета как да се спасим от грипа

Тагове

Свързани статии

Close