ЗдравеСтатии

На какво се дължи сърбежът в ушите

Информация за сърбежът в ушите и дерматит

Не пропускайте нашите публикации като се

Ушният канал насочва звуковите вълни от ушната мида към тъпанчевата мембрана. Кожата, покриваща канала, е различна поради разположените в нея множество жлези, произвеждащи ушна кал. Функцията на този секрет е да улавя различни малки частици и да ги извежда навън, както и да предпазва тъпанчевата мембрана от слаби механични, бактериални и химични въздействия.

Порочните начини за почистване на тази ушна кал могат да доведат до развитието на дерматит в ухото, който протича с неприятен сърбеж, зачервяване, залющване на кожата и т н. Често на фона на дерматита може да се развие бактериална или гъбична инфекция, която да влоши състоянието, предизвиквайки силна болка.

На какво се дължи сърбежът в ухото
На какво се дължи сърбежът в ухото

Ушната кал има предпазващо действие върху подлежащата кожа и поради това една от основните причини за развитието на този дерматит е прекалената хигиена в зоната или поставянето на различни медикаменти, козметика и химикали в ушния канал, уточняват специалистите по уши, нос и гърло. По думите им много хора правят опити сами да почистят ушната си кал и така усложняват нещата.

Ако човек подозира, че има запушване на канала от натрупана ушна кал, трябва да потърси помощта на УНГ специалист за нейното отстраняване, а не да се опитва да я извади с подръчни средства, тъй като това ще доведе до сериозни усложнения. По принцип почистването на ушите с нокти или с предмети като моливи, химикалки и т н крие рискове както от нараняване, така и от появата на дерматит в ухото. Тези оплаквания зачестяват при попадане на вода в ухото – при плуване в басейн, в морето или докато се взима душ.

Една от основните причини за дерматита в ухото е алергията или реакцията на дразнене към различни субстанции от заобикалящата среда, уточняват специалистите. Това могат да бъдат обеци, козметични продукти, стерилизиращи гелове за коса, лак за нокти, парфюми и други такива. В това число могат да помаднат и субстанциите, които на пръв поглед никога не би трябвало да достигнат до ушите, но с помощта на ръцете при често почистване на ушите с пръст те биват пренасяни много лесно и предизвикват възпаление.

През лятото човек трябва много да внимава и с постоянното използване на слушалки тип “тапи“. Напоследък много млади хора се оплакват от сърбеж в ухото, защото прекарват дълго време със слушалки в ушите. Дерматитът се развива поради нарушаване на естествената вентилация в ушния канал или заради реакция към силикона, от които са изработени слушалките.

При появата му в ушния канал трябва да се предприеме серия от мерки, уточняват медиците. На първо място трябва да не се прекалява с отстраняването на ушната кал. Почистването да е със сух, мек памучен тампон, и то само на най-външната видима част от канала, т е без да се бърка твърде навътре в ухото. Мокренето трябва да бъде редуцирано, като при попадане на вода в канала тя трябва да се махне веднага чрез навеждане на главата настрани и дърпане на ухото в различни посоки, подскачане и подсушаване на външната част.

Добре би било през лятото да не се ползват толкова често стерилизиращи продукти за коса. Може да се наложи и терапия с противовъзпалителни медикаменти, приложени локално за кратък период. Това трябва да се направи само по препоръка на медицински специалист, тъй като преди началото на терапията трябва да бъде изключена гъбична инфекция.

Вижте още и ⤵️
Ушите трябва да са студени при спорт
Болки в ушите
Болки и шум в ушите
Липсата на шапка разболява ушите

Тагове
Close