Статии

Липсата на шапка разболява ушите

Носете шапка през студените месеци

Не пропускайте нашите публикации като се

Шапката е един от най-спорните аксесоари при дамите

Не само, че доста не могат да носят, тъй като ги притеснява, но и се появява и друг проблем – сплесква и наелектризира косата. Минусовите температури обаче са много опасни за здравето ни и липсата на шапка може да доведе до сериозни проблеми.

Дори и да не обичате да носите нищо на главата, студеното време задължава да предпазим ушите. Те са и най-уязвими, когато термометърът показва минусови градуси. Ако се появи, болката в ухото е много неприятна, а и често се явява като сигнал за проблем, който може да доведе до сериозни усложнения.

През студените месеци болките в ушите се развиват като усложнение след носно-гърлени инфекции. При настинка възпалението в носните ходове блокира евстахиевата тръба и така в средното ухо се натрупва течност. Затова и не подценявайте, когато усетите болка, направо отидете при личния си лекар за консултация и съвет. Не пробвайте сами да се лекувате със случайно купени капки за уши от аптеката, тъй като това може да доведе до развитие на проблема.

Рискови могат да бъдат и народните рецепти с капане на загрято олио, особено ако става дума не за вирусна, а за бактериална инфекция. Ако евстахиевата тръба е запушена от секрети в средното ухо се задържа течност, бактериите достигат до тази течност на тръбата и така средното ухо се възпалява. Гнойта кара тъпанчето да се издуе, което причинява болка. Затова е най-добре, когато имате проблеми с ухото, да употребявате по-светли калъфки за възглавницата, тъй като трябва да следите за изтичането на течност или гной от ухото. Ако видите такива следи не се опитвайте по какъвто и да било начин сами да се лекувате. Важно е да се отиде веднага на лекар, за да може той да прецени кои видове капки ще са най-подходящи за вашето състояние.

Друга честа грешка, при която се стига до ушни проблеми, е излизането навън направо след взимане на душ. При някои хора след къпане или плуване се появява оток и заглъхване на ушите. Това се дължи на проникване на вода в тях. Затова отделяйте време след това да подсушите ушите, но го правете внимателно. Това е задължително в момента заради студеното време, тъй като остатъчната вода може да доведе до възпаление и усложнения.

Понякога болките в ушите може да са причинени от натрупване на ушна кал, която упражнява натиск върху тъпанчето. Последните проучвания показват, че при различните хора натрупването на кал варира, а използването на клечките за уши не е особено полезно. Почистването в горния случай и при наличието на болка се извършва само от лекар.

През зимата ушните проблеми при децата също са често срещани. При бебетата и малките деца евстахиевата тръба е по-къса и извита под ъгъл като по този начин бактериите лесно достигат до средното ухо. Затова при тях инфекцията се развива бързо и трябва веднага да се реагира.

 

Тагове
Close