ЗдравеЗдраве и храна

Лукът е лекарство и помощник в дома

Бъдете здрави като използвайте лук

Не пропускайте нашите публикации като се

Лукът освен за ядене се използва и за лечение. Много от вас със сигурност са забелязали, че той действа като антибиотик и има антисептични свойства. Лукът съдържа фибри, калций, фосфор, калий, витамини С и В6, сяра и флавоноиди. От букета антиоксиданти в лука най-полезен е кварцетинът. Той предпазва от рак и сърдечни болести.

Лукът е лекарство и помощник в дома
Лукът е лекарство и помощник в дома

Лукът се използва в домашни рецепти срещу следните болести:

Инфекция в ухото

Ситно нарязана глава лук се увива в двойна марля. Компресът се прикрепя здраво към болното ухо примерно с бинт. След 12 часа, ако е нужно, се подменя.

Простуда

Преди лягане шайби нарязан лук се поставят на двойна марля и се обуват с чорапи, за да опират в ходилата. Така ускоряват оздравяването.

Гадене

Голяма глава лук се настъргва ситно, увива се в марля и се изстисква силно, за да си пусне сока. После се сварява чаша силен чай от мента. Изпиват се 2 ч.л. сок от лук и след 5 минути се сръбват 2 глътки от изстиналия чай. След още 5 минути процедурата се повтаря, без да се яде или да се пие нещо друго. За 15-20 минути гаденето спира.

Кашлица и бронхит

Прави се паста от ситно нарязан лук и какаово масло. Преди лягане тя се нанася на гърдите и мястото се увива с кърпа. Така секретът от белите дробове излиза по-бързо.

Може да се направи и сироп за кашлица с лук. Обелва се една голяма глава и се разрязва на две. Разрязаната страна на двете половини се покрива с по 1 ч.л. захар и те се поставят в найлонов плик за 1 час. След това се нарязват и се съхраняват в затворен съд в хладилник. Взема се по 1 ч.л. от сместа два пъти на ден.

Колики

При бебешки колики се кипват 4 шайби кромид в две чаши вода. След това се оставят да къкрят 5-10 минути. Като изстине течността, се прецежда и на бебето се дават по 4 с.л. от нея два пъти на ден.

Порязвания

Порязаното място се покрива с прозрачната ципа от луковата глава, която е под обелките. Не само ще спре кръвта, но и мястото няма да забере.

Домашна употреба

Освен като лек лукът има и множество други приложения вкъщи най-вече заради антимикробните му свойства. Той например пъди наскомите. Равни части вода и сок от лук се напръскват по дрехите или пък оголените части на кожата се натриват с прясно разрязан лук.

Молците ще избягат, ако сложите в гардероба шише със сок от лук и пробиете няколко дупчици на капачката му.

Въздухът в хола и спалнята се прочиства от токсини и тежки миризми с няколко шайби нарязан лук, които се подменят през ден.

Дъски за рязане и кухненски повърхности се почистват, като се напръскват със смес от равни части вода, оцет и водата от сварен лук. След 10-15 минути се измиват.

Петна от загоряло се махат от тенджери и тигани, като се натрият с лук и се остави сокът му да попие в тях за 1 час.

Растежът на косата се ускорява, ако веднъж седмично се маже със сок от лук и след 1 час се измие.

Против ръжда плоското на ютията се натрива с разрязана глава лук.

Вижте още и ⤵️
Лукът и чесънът убиват паразитите в червата
15 сигнала че организмът моли за помощ
Лук и лимони предпазват от инфаркт и инсулт

 

Тагове
Close