Здраве

Кога се появява синдромът на неспокойните крака

Защо се появява СНК и как се лекува?

Не пропускайте нашите публикации като се

Лягате си, унасяте се в сън и изведнъж усещате, че краката ви сърбят, парят, изтръпват, сакаш ги лазят мравки, схващат се.

Изпитвате непреодолимо желание да се раздвижите, макар че сте уморени и искате да спите. Това се случва почти всяка вечер между 23 часа и 1 след полунощ. Вероятно е тъй нар. синдром на неспокойните крака (СНК).

Кога се появява синдромът на неспокойните крака
Кога се появява синдромът на неспокойните крака

Кой е засегнат от СНК?

Става дума за неврологично нарушение. От него жените страдат 2 пъти по-често отколкото мъжете. При 60 до 80% от случаите то се предава генетично. Но факторът, който обикновено го отключва, е заседналият живот.

Колкото по-малко сте се движили през деня, толкова е по-сигурно, че като си легнете, краката ви ще изтръпват. 

Нарушението само по себе си не е опасно, казват лекарите. Неприятната последица е, че води до неспокоен сън. Заради сърбежа и мравучканията пациентът често движи краката си – през 5 – 30 сек. Резултатът е трудно заспиване, повече повърхностен сън и по-малко дълбок. Заради това човек не може да си почине качествено, което пък може да стане причина за други болести.

синдром на неспоокойните крака при жените
синдром на неспоокойните крака при жените

Кога се проявяват симптоми?

Обикновено симптомите се появяват между 30 и 40 години, а с възрастта движенията на краката зачестяват и нарушенията на съня се задълбочават.

Проблемът обикновено се дължи на дефицит на желязо. Смята се, че ниските му стойности предизвикват химичен дисбаланс в централната нервна система.

Как се диагностицира СНК?

При консултация с лекар разпознаването на СНК не е сложно. Той най-напред прави изследвания, за да изключи други заболявания – например бъбречна недостатъчност, диабет или ревматоиден артрит, при които синдромът се среща по-често.

После назначава полисомнография. При това изследване на съня в специализирана лаборатория периодичното движение на краката се вижда лесно.

Лечението се състои в корекция на железния дефицит с медикаменти. Повечето пациенти се повлияват от терапията много бързо.

Съветът на специалистите е при съмнение за СНК непременно да се посъветвате с лекар. 

Как да облекчите симптомите?

За да облекчите симптомите, спазвайте добра хигиена на съня – лягайте си по едно и също време, не прекалявайте с храна и напитки поне 2 – 3 часа преди това, поне час преди заспиване се откъснете от екраните на телевизор, компютър, мобилен телефон. Нека спалнята да е проветрена, тъмна и тиха.

Добре е менюто да съдържа храни, богати на влакнини, желязо, витамини В и Е.

Изследванията показват, че кофеинът засилва СНК и затова трябва да се избягва през втората половина на деня.

Вижте още и ⤵️
Причини и лечение при оток в краката
Алое и оцет лекуват подутите крака
Ябълков оцет и спирт гонят гъбичките по краката
Козметични терапии за красиви крака
Болки в краката
Масаж за здрави и стегнати крака
Ходете с боси крака

Тагове

Свързани статии

Close