Статии

Как да преборим пролетната умора

Няколко полезни съвети срещу пролетната умора

Не пропускайте нашите публикации като се

През месеците април и май мнозина се оплакват от умора, която се натрупва като лавина. Освен различни симптоми (промяна в налягането, мигрена, тахикардия, безсъние) се появява и силно желание човек да не прави нищо. Как да се преборим с пролетната умора?

Настройте се на правилната вълна

Поттиснатото настроение през пролетта не е рядкост. Промени в атмосферното налягане, температурата, увеличаване на светлата част на деня предизвикват нарушения в биологичния часовник. Изисква се време организмът да се настрои.

Постарайте се да си лягате половин час по-рано от обикновено. Избягвайте еднотипната и монотонна работа повече от час и половина. Организмът се нуждае от разнообразие. Включете физкултура, разходки, творчество в ежедневните дейности.

Как да преборим пролетната умора
Как да преборим пролетната умора

Преминете курс по детоксикация

През зимата храната е по-калорична и мазна. Затова организмът се задръства с токсини. Днес вариантите за детоксикация са различни. Най-силен резултат се постига с морски водорасли, коприва, настойка от листа на бреза. А главен спътник на детокса винаги е била и си остава обикновената и негазирана вода.

Повече течности

Обезводняването е една от главните причини за умората. Препоръчва се да се пият по 2 – 3 литра течности дневно. Има и още една формула: на всеки 15 кг тегло тялото трябва да получава по 0,5 л вода дневно. Ако спортувате, дозата се увеличава.

Пийте негазирана вода или неподсладен чай, плодови и билкови чайове, прясно изцедени сокове. Подсладените напитки или съдържащи кофеин, чаят и алкохолът не влизат в сметката – те, обратно задържат водата в организма.

Преразгледайте менюто си

Тялото може “да се облекчи “ не само чрез детоксикация, но и със съответната диета. Тя трябва да е лека, богата на витамини и минерали и да съдържа зеленчуци – главно сезонни , ане консервирани. Добавете още плодове, бобови, пълнозърнести, ядки, семена, качествени растителни масла, млечни нискомаслени и особено киселомлечни продукти.

По-често на открито

През зимата не получаваме достатъчно слънчева светлина, както и витамин D, който е важен за организма и за нормалното функциониране на имунната система. Подхранете организма с витамини, като наблягате на яйцата, рибата и млечните продукти. Старайте се по-често да сте на открито – най-много витамин D може да “уловите“ от ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Не забравяйте, че калцият се усвоява по-слабо, ако злоупотребявате с кафето: само една чашка забавя усвояването му с 3 часа. Освен това кофеинът понижава съдържанието в организма на желязо, калий, цинк, калций. Солта също влошава усвояването на калция. А алкохолът отмива витамините А и В, както и цинка, калия и магнезия. Антибиотиците са заплаха за всички витамини от групата В, а никотинът – за витамините А, С, Е и селен.

Движете се

Поглезете се с физически упражнения. Звучи като ирония, нали? Но всъщност действа и умората отстъпва. Движенията стимулират кръвообръщението, ликвидират вредните вещества, избавят от стреса, тревогата и лошото настроение.

Против пролетна хипохондрия най-добре помагат движенията на чист въздух. Карането на велосипед, енергична разходка или работа в градината също са отлични видове спорт, с които да преодолеете пролетната умора.

Закаляване

Известен факт е, че закаляването укрепва имунната система. Но то има и други преимущества – например отстранява умората и подобрява настроението. Главното е да се започне постепенно, в противен случай ефектът ще е обратен.

Отначало включвайте студена вода на душа за 10 – 15 секунди и постепенно увеличавайте времето. Контрастният душ трябва да е приблизително следния: около 30 сек топла вода, след това толкова гореща, след това студена за 30 сек и т н.

“Подхранете “ микрофлората

С термина “пролетна дисбактериоза” медиците означават състоянието, когато заради равновесието в имунната система след зимата се променя микрофлората на стомаха. Поради ниската устойчивост на организма значително се увеличава нуждата от активни вещества – витамини, микроелементи, антиоксиданти, киселомлечни продукти. Затова всяка вечер преди сън пийте по една чаша айрян, а утрото започвайте с йогурт. И следете на не е сладък.

Стегнете нервната система

Чест спутник на пролетната умора е депресията. Ако състоянието на тревожност и безсъние продължи повече от две седмици, обърнете се към психиатър или психотерапевт. Важно е да се редуват режим на отдих и труд, да се ляга по едно и също време, но не по-късно от 23 часа.

Трябва да се попълни недостигът на витамини. Особено полезни за нервната система са магнезият, цинкът, хромът, селенът, витамините А и С, от групата В. Тези вещества се съдържат в плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените храни. Много полезни продукти, съдържащи хормона на щастието – серотонин, са бананите и ананасите. Прекрасен антидепресант е шоколадът. Докато кафето, черният чай и алкохолът трябва напълно да се изключат, тъй като те стимулират и изтощават нервната система.

Полезни са зеленият и билковите чайовемента, липа, лайка и др. Откажете се от мазната, пържената лютата храна, която натоварва черният дроб. Глезете се с деликатеси. Особено морски дарове.

Вижте още и ⤵️
Що е то хронична умора?
Енергията на живота
Какви знаци ни дава тялото

Тагове
Close