Здраве и хранаЛечебни храниСтатии

Защо във всеки дом трябва да има алое вера?

Лечебните свойства на алое вера

Алое вера се използва от древни времена за лечението на болести. Гелът от алое е признат от мнозина заради способността му да облекчава болка и възпаление, причинени от изгаряния, или по-конкретно от изгаряне на слънце. Повечето хора обаче не осъзнават пълния спектър от ползи на здравето, предлагани от това невероятно разстение.

Защо във всеки дом трябва да има алое вера?
Защо във всеки дом трябва да има алое вера?

Защо във всеки дом трябва да има алое вера?

Разтението е богато на витамини

 • Витамин В1 – важен е за метаболизма, особено по отношение на метаболизирането на въглехидратите.
 • Витами В2 – необходим е за синтеза на други витамини, включително на много други В витамини. Също така подобрява храносмилането и метаболизма.
 • Витамин В3 – понижава LDL (вредния) холестерол и нивата на триглицеридите, като в същото време подобрява HDL (полезния) холестерол. Важен е за функцията на черния дроб, бъбреците, сърцето и червата.
 • Витамин С – функционира като антиоксидант, стимулира производството на колаген и играе важна роля в множество ензимни реакции.
 • Витамин В9 – необходим за синтеза и възтановяването на ДНК, както и за производството на здрави кръвни телца.
 • Витамин А – фунционира като антиоксидант, подобрява здравето на очите и снижава риска от рак на гърдата и на яйчниците.

Отличен източник на минерали

 • Калций – подобрява плътността на костите, психичното здраве, мускулната функция, васкуларното здраве. Също предпазва от остеопороза при жените в менопауза.
 • Цинк – стимулира по-доброто състояние на имунната система и е особено важен за около стотина ензимни функции в човешкото тяло.
 • Мед – необходим за сърдечно-съдовото здраве, по-конкретно за преноса и обработването на кислород в кръвта.
 • Желязо – необходимо основно за преноса на кислород и въглероден диоксид в кръвотока.
 • Калий – важен за здравословните фунции на мозъка и нервната система, както и за регулирането на нивата на телесната течност.
 • Магнезий – необходим за стотици ензимни процеси, включително за синтеза на ДНК и РНК. Също така стимулира по-ефикасен пренос на енергия в цялото тяло.

Помага на храносмилането

Сокът от алое вера помага при храносмилателни проблеми. По много сходен начин, както гелът от алое вера облекчава изгарянията по кожата, сокът на растението алое облекчава лигавицата на стомаха и тънките черва. Ако се пие умерено, може да помогне за облекчаване на заболявания като синдрома на дразнимото черво, стомашни язви, регулира микрофлората в тънките черва.

Антимикробно средство

Сокът от алое вера съдържа няколко химически компоненти, кито спират разтежа на бактерии, гъбички, микроби и други микроорганизми.

Стимулира имунната система

Алое вера съдържа няколко полизахариди, които стимулират имунна функция. Поради тази причина сокът от алое вера често се пие за отблъскване на заболявания.

Мощно детоксикиращо средство

Поради своето желатиноподобно естество алое вера спомага детоксикацията, докато преминава през храносмилателния тракт.

Вижте още и ⤵️
Билки амулети
Ранните ягоди – какви са опасностите за здравето?
Повишете имунитета

Sending
Оценка
3.75 (4 гласа)
Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите