Uncategorised

Гризането на ноктите има тежки последствия

Гризането на ноктите може да доведе до здравословни проблеми

Не пропускайте нашите публикации като се

Твърди се, че най-често ноктите си гризат неуверените в себе си хора, когато са силно развълнувани. Учените доказали, че този навик е свързан с емоционален дисбаланс. Това може да се сравни с гризането на молив, хапането на устните и тютюнопушенето. Освен, че по този начин изпращате сигнал на другите хора, разкриващ вашето вълнение, неувереност или страх има и много по-неприятни моменти, свързани с възможните последствия. Истина е, че това е опасен навик, който много хора смятат за безобиден.

Гризането на ноктите има тежки последствия
Гризането на ноктите има тежки последствия

Устните не са застраховани от възпаление

Човешката слюнка има особен химически състав, който ѝ помага да разтваря мазнините, допринасяйки за доброто храносмилане. Разбира се, това вещество може да бъде опасно за незащитената околонокътна кожа, предизвиквайки нейното възпаление. Ако при това имате навика и да хапете устните си, навярно сте забелязали, че стига само да откъснете малък участък от кожата, и цялата устна започва да става суха и да се люспи.

Поради това хората още повече се стараят да се избавят от неравностите на устната повърхност и хапят кожата с удвоена сила, предизвиквайки ново раздразнение. Работата е там, че именно химическият състав на слюнката пресушава устните и предизвиква още по-силно люспене. Разяждайки кожата, слюнката провокира ново раздразнение и отслояване. Ето защо, не се опитвайте по този начин да “подравнявате” повърхността на устните. Използвайте специално червило, а не задълбочавайте ситуацията.

Болест

Когато си гризете ноктите, вие създавате двойно опасен контакт. Вие не само внасяте слюнка в раничките на ръцете, но и в устата попадат опасни бактерии от ръцете, тъй като не ги измивате всеки път, преди да започнете да гризете ноктите си. И дори в такъв случай не може да има 100 % гаранция за безопасност. Дори идеалното измиване на ръцете, не е причина те да бъдат допускани в устата. Човек контактува с милиони микроби. Навикът за гризане на ноктите може да ви струва здравето.

Инфекции

Ако гризете ноктите си твърде настойчиво, може да прекалите и да отчупите голямо парче. Тогава незащитената от нокътя кожа ще се окаже съвършено беззащитна пред инфекциите, които могат да проникнат през нея с невероятна скорост. Устата на човека е пълна с различни бактерии. Гризането може не само да повреди пръста около нокътя, но заедно с това и да внесе в раната инфекция.

Особено разпространено е едно такова заболяване като паронихията. Внасяйки инфекция, вие може да провокирате възпаление, което провокира зачервяване, подуване, болка и дори загнояване. Инфекцията може да ви измъчва няколко седмици, давайки доста неприятни усещания. Отхапвайки кутикулата следващия път, спомнете си, че това действие е най-разпространената причина за възникване на паронихия.

Врастнал нокът

Ако винаги сте харесвали формата на вашите нокти, не си струва да я разваляте заради глупавия си навик. Ноктите съдържат определен слой, наречен матрица. За сметка на клетъчното делене, в този участък настъпва растеж на нокътя. Ако вие повредите със зъби матрицата, нокътят вече няма да може да се радва на добро здраве, неговият растеж ще бъде нарушен. Деформираният нокът не може да бъде възстановен от никакъв маникюр. А ако той врастне в кожата, това ще провокира болка и възпаление. Единственото спасение е операцията, но предишната форма на нокътя вече не може да бъде върната.

Брадавици и пъпки

Ако засегнете брадавица или изстискате пъпка, ще внесете тяхната инфекция под ноктите. След това с тези нокти ще докосвате лицето или ще ги вкарате в устата. В резултат пъпки и брадавици могат да се разпространят върху други участъци на лицето, в което разбира се няма нищо приятно.

Херпес

Ако имате орален херпес, а на това заболяване са подложени 40% от хората, може да го внесете и под ноктите, когато ги гризете. Същите ужасни кървящи язвички, които могат да възникнат в областта на устата, ще се появят на пръстите около ноктите. Неприятното парене и бодежи, съпровождащи течащите язвички , ще изчезнат чак след две седмици.

Проблеми със зъбите

Постоянното гризене на ноктите може да повреди и зъбите. По този начин не е изключено да се травмира здрав зъб, но и да се предизвика изкривяване на зъбите. Може да възникне и гингивит. А възпалението на венците без необходимото лечение може да предизвика пародонтит.

Вижте още и ⤵️
Формата на ноктите -Гледане на ръка
Стресът съсипва здравето ни

Тагове

Свързани статии

Close