Здраве и красота

Време е за смяна на козметиката

Всеки тип кожа има различни изисквания при студ

Като се захлади обличате топли дрехи, за да защитите тялото си. Но лицето остава открито и трябва да му помогнете да понесе ниските температури и вятъра. Без защита ще изпръхне, кожата ще започне да се лющи, сухотата ще провокира появата на бръчки.

Грижата трябва да е съобразена с типа на кожата. Но има и общи правила, които важат за всички. Организмът трябва да получава достатъчно течности, за да се хидратира и кожата, която е последна на опашката за водни запаси. Освен това така я прочиствате от вредни вещества. Кожата е индикатор за здравето. Когато токсините в организма намалеят, тя става свежа и еластична.

Време е за смяна на козметиката
Време е за смяна на козметиката

Важно е да се храните правилно, а при липса на плодове и зеленчуци в менюто – да добавяте витамини. Най-важните за кожата са А и Е, за да не губи тя еластичността си. Трябва ви и нужното количество правилни мазнини, без които хидратацията на кожата е невъзможна. Това са най-вече омега-3 мастните киселини, които се съдържат в морските риби, орехите, зелените зеленчуци, лененото семе. В същото време добре е да намалите животинските мазнини, защото те водят до повишаване сухотата на кожата, понякога предизвикват появата на обриви и пъпки.

Почистването е задължително, но с препарати, които допълнително хидратират. Сапун не бива да използвате, защото и на-качественият пресушава кожата. Плискайте лицето с чиста вода 2 пъти на ден. 

През студените дни спазвайте следните правила:

  • Мийте лицето поне 1 час преди да излезете навън.
  • Задължително сложете защитен крем със специални масла. Преди да излезете попийте със салфетка излишното.
  • Защитете устните с подхранващ балсам. Червилото трябва да е с масла и да има хидратиращ ефект. 
  • Не забравяйте ръцете. Редовно нанасяне на подходящ мазен крем и периодични маски за подхранване ще защитят кожата им.

Козметичните продукти за лицето трябва да са различни за студения въздух навън и в отоплявани помещения. Важно е да са съобразени с типа на кожата и сезона, универсални не съществуват. Ако в лятната жега кремът трябва да овлажнява и предпазва от слънцето, зимната грижа е насочена и към подхранване. Добре е продуктите да съдържат натурални масла и да имат повишено количество витамини А и Е.

Сухата кожа е много чувствителна. Сутрин сложете подхранващ крем. Нощният може да е обичайният хидратиращ. Почиствайте лицето само с лосиони.

За мазна кожа грижата при студ е по-лесна, защото излишната мазнина предпазва от дехидратиране. Използвате овлажняващ крем, който да замести мазното покритие с влажно и така да премахне неприятното лъщене. Този крем се слага и сутрин и вечер.

Комбинираната кожа е най-разпространена. Грижата за нея е като за сухата. Кремът не трябва да е прекалено мазен и да е най-вече подхранващ.

Проблемна е кожата, която често се възпалява и има пъпки. Грижата за нея е сложна. Използването на специализирани козметични продукти е задължително.

Вижте още и ⤵️
Освежаване кожата на лицето
5 медени маски за лицето
Почистете лицето, за да светне като порцелан
Не използвайте тези продукти в маските за лице

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите