Здраве и красота

Време е за смяна на козметиката

Всеки тип кожа има различни изисквания при студ

Не пропускайте нашите публикации като се

Като се захлади обличате топли дрехи, за да защитите тялото си. Но лицето остава открито и трябва да му помогнете да понесе ниските температури и вятъра. Без защита ще изпръхне, кожата ще започне да се лющи, сухотата ще провокира появата на бръчки.

Грижата трябва да е съобразена с типа на кожата. Но има и общи правила, които важат за всички. Организмът трябва да получава достатъчно течности, за да се хидратира и кожата, която е последна на опашката за водни запаси. Освен това така я прочиствате от вредни вещества. Кожата е индикатор за здравето. Когато токсините в организма намалеят, тя става свежа и еластична.

Време е за смяна на козметиката
Време е за смяна на козметиката

Важно е да се храните правилно, а при липса на плодове и зеленчуци в менюто – да добавяте витамини. Най-важните за кожата са А и Е, за да не губи тя еластичността си. Трябва ви и нужното количество правилни мазнини, без които хидратацията на кожата е невъзможна. Това са най-вече омега-3 мастните киселини, които се съдържат в морските риби, орехите, зелените зеленчуци, лененото семе. В същото време добре е да намалите животинските мазнини, защото те водят до повишаване сухотата на кожата, понякога предизвикват появата на обриви и пъпки.

Почистването е задължително, но с препарати, които допълнително хидратират. Сапун не бива да използвате, защото и на-качественият пресушава кожата. Плискайте лицето с чиста вода 2 пъти на ден. 

През студените дни спазвайте следните правила:

  • Мийте лицето поне 1 час преди да излезете навън.
  • Задължително сложете защитен крем със специални масла. Преди да излезете попийте със салфетка излишното.
  • Защитете устните с подхранващ балсам. Червилото трябва да е с масла и да има хидратиращ ефект. 
  • Не забравяйте ръцете. Редовно нанасяне на подходящ мазен крем и периодични маски за подхранване ще защитят кожата им.

Козметичните продукти за лицето трябва да са различни за студения въздух навън и в отоплявани помещения. Важно е да са съобразени с типа на кожата и сезона, универсални не съществуват. Ако в лятната жега кремът трябва да овлажнява и предпазва от слънцето, зимната грижа е насочена и към подхранване. Добре е продуктите да съдържат натурални масла и да имат повишено количество витамини А и Е.

Сухата кожа е много чувствителна. Сутрин сложете подхранващ крем. Нощният може да е обичайният хидратиращ. Почиствайте лицето само с лосиони.

За мазна кожа грижата при студ е по-лесна, защото излишната мазнина предпазва от дехидратиране. Използвате овлажняващ крем, който да замести мазното покритие с влажно и така да премахне неприятното лъщене. Този крем се слага и сутрин и вечер.

Комбинираната кожа е най-разпространена. Грижата за нея е като за сухата. Кремът не трябва да е прекалено мазен и да е най-вече подхранващ.

Проблемна е кожата, която често се възпалява и има пъпки. Грижата за нея е сложна. Използването на специализирани козметични продукти е задължително.

Вижте още и ⤵️
Освежаване кожата на лицето
5 медени маски за лицето
Почистете лицето, за да светне като порцелан
Не използвайте тези продукти в маските за лице

Тагове

Свързани статии

Close