Статии

Ароматни свещи предизвикват задушаване

Колко вредни са ароматните свещи?

Не пропускайте нашите публикации като се

Едва ли има човек, който не иска домът му да мирише приятно. За да подобрим аромата на нашия дом, ние често прибягваме до използването на ароматни свещи. Да, чистата къща мирише на свежо, но свещите добавят щипка уют към атмосферата.

Дейли Мейл разказва историята на младата майка Меган Баден. Тя обичала да пали ароматни свещи в края на деня, когато всичко около нея било чисто и подредено. Екзотичните ухания от свещите слагали точка на дългия ден и били естествен преход към релаксиращите часове на вечерта.

Ароматни свещи предизвикват задушаване
Ароматни свещи предизвикват задушаване

Този навик Меган запазила и след като станала майка. С течение на времето тя забелязала, че нейното малко момиче трудно си поема дъх и все по-трудно дишало. И един ден докато кърмела малката, тя забелязала странни черни налепи в носа на бебето. Без да губи време Меган решила да направи консултация със специалисти. След прегледа и необходимите изследвания, станало ясно, че в нослето на бебето имало сажди… от свещите.

На Меган било много трудно да повярва, че малките ароматни свещи, които се палят по цял свят са причинили соматичното заболяване на детето. Тя започва да търси повече информация за опасностите от ароматните свещи. Оказа се, че саждите – това съвсем не е най-лошото. В крайна сметка, при изгарянето на свещите въздухът се насища с токсични вещества! И най-лошото – Меган научава, че от тези сажди в носа умират всяка година около 20,000 бебета, само в Америка.

Маслото, съдържащо се в свещите, когато се затопли, се превръща в един много опасен продукт за здравето. Особено коварно е веществото лимонен, което се използва широко в парфюмерията. По принцип е напълно безопасно за хората в нормална форма (намира се в ароматни масла), но когато се загрява до температура до 300 градуса, или повече, лимоненът се разтваря и взаимодейства с въздуха, образувайки нови съединения. Едно от тях е формалдехид.

Ароматните свещи – невидима заплаха

Експертите също така казват, че ситуацията се влошава и от модерните двойни стъклопакети на прозорците, заради тяхната почти херметическа пропускливост. Заради тях, особено през зимата, формалдехидът остава дълго време във въздуха на апартаментите. Така че, ако не можете да се откажете от запалването на ароматни свещи, след употреба внимателно проветрете помещенията. Също така, не позволявайте свещта да гори повече от 3 часа на ден. И ако имате деца, задължително се откажете от ароматните пръчици.

Дъщеричката на Меган вече е добре. След кратък престой в болницата за промивка на носа и лечение, тя е изписана. Меган Баден се отказва завинаги от ароматните свещи, и съветва всички родители да направят същото.

Вижте още и ⤵️
Каква е кармата на всеки родител?

Тагове
Close