Съвети за добър сън

7 часа сън за щастие

Необходимите часове за сън

Не пропускайте нашите публикации като се

Точно седем часа и шест минути сън са необходими на човек, за да е щастлив. Това установиха американски учени.

Според проучването хората, които са по-малко удовлетворени от начина си на живот, спят с 1 час по-малко. Доказано е, че по-малко от необходимите часове сън са свързани с напълно неудоволетворение от взаимоотношения, постоянна тревожност и липса на благодарност.

7 часа сън за щастие
7 часа сън за щастие

Възраст

Също така експертите са установили, че жените изпитват по-големи трудности със заспиването. В участниците, които почивали по-малко , нивото на щастие е най-ниско. Важна роля играе и възрастта. При хората на възраст 25 години, който спят много, нивото на щастие не е засегнато. Оказва се, че участниците с най-здрав сън медитират или вземат топъл душ преди лягане.

В повечето случаи изследването доказва, че липсата на сън е причинена от преработване или видеоигри. Участниците, които са с установен режим, заспиване и ставане по едно и също време, са най-често жени на средна възраст.

Режим

Всеки човек има индивидуален режим,който трябва да следва, за да се чувства добре отпочинал. И все пак множество проучвания показват, че по-малко от 7 часа сън на денонощие увеличава риска за здравето на хората. Рискът от появата на заболяване поради постоянно ограничаване на съня до 5 или по-малко часа за денонощие, особено що се отнася до проблеми с коронарната артерия, сърцето, кръвното налягане.

Освен това при по-малко от 7 часа сън нараства и рискът от затлъстяване, диабет и отслабена имунна система. Особено сериозна опасност от сърдечно съдови заболявания грози хората над 60 години, които спят не повече от 5 часа. Шансът за поява на проблеми със сърцето е цели 3 пъти по-голям в сравнение с хората на тази възраст, спящи по 7 часа на денонощие. Разбира се, има изключения. Има хора, често наричани “супер хора” , за които краткият сън е начин на живот. И им дава предимства като бодрост, енергичност, бърза мисъл , по-добра работоспособност, по-бърза обмяна на веществата.

Ефект

Други странични ефекти от недоспиване са разсеяност, повече негативни емоции и загуба на памет. Не трябва да се пропуска и по-дългото време за реакция – необходимо е 2 пъти повече време за изпълнение на задача и реагиране в екстремна ситуация. А когато, става въпрос за шофиране, дори и една допълнителна секунда за реакция може да се окаже разликата между живота и смъртта.

Хората, които спят по-малко от 7 часа, са по-склонни да правят грешни избори относно храненето си. Така и дори по принцип да избягвате висококалоричните лакомства, когато страдате от безсъние те изглеждат много по-примамващи за мозъка. Също така недоспиването води и до хронична умора през целия ден, който е предпоставка за злоупотреби с всевъзможни кофеинови и други стимуланти. Съветът на експертите е да се внимава изключително много при намаляването на продължителността на съня за дълги периоди от време. Защото тялото реагира по различни и често непредвидими начини, които могат да навредят сериозно на целия организъм.

Форма

За да има някакви гаранции, че ще останете в добро здраве, в добра форма и ще сте енергични през целия ден, направете така, че всяка нощ да се наспивате добре. Понеже в повечето случаи 2 часа правят разликата. Часовете за сън, достатъчни за доброто ни здравословно състояние, са различни през определени периоди от живота. Необходимостта от сън намалява с възрастта и по тази причина децата имат от повече сън, отколкото възрастните. Проучване на съня сочи, че нуждата от сън варира от човек до човек между 4 и 11 часа на нощ. Средно 10% от населението се наспива за грубо 6,5 часа на нощ и 15% се нуждаят от повече от 9 часа. Географските фактори също играят ключова роля по отношение на съня.

Хората, живеещи в планината, спят повече, докато живеещите край морето спят по-малко.

Вижте още и ⤵️
Колко дълго трябва да спим

Тагове

Свързани статии

Close