Здраве и красота

4 причини за появата на пигментни петна

Как да се избавите от пигментни петна

Пигментните петна по кожата са сред признаците, които издават стареене на организма.

С напредване на възрастта отслабват защитните функции на клетките и те много по-трудно се съпротивляват на вредните външни фактори, в това число на въздействието на UV лъчите.

Кожата има памет и определен лимит за натрупване на ултравиолетова светлина. Обикновено около 40-годишна възраст се стига до допустимата сумарна доза UV лъчи, след което започват да се появяват тъмни петна по лицето, шията, деколтето, ръцете, т е по частите на тялото които най-много са изложени на слънце. Затова е особено важно да предпазвате кожата – на средна възраст UV защитата е задължителна.

4 причини за появата на пигментни петна
4 причини за появата на пигментни петна

Има хора, които генетично са по-предразположени към появата на пигментни петна. В рисковата група попадат мъже и жени с много светла и чувствителна кожа, които лесно изгарят на слънце (без да формират тен). В тези случаи се препоръчва целогодишно да се използва фотозащитен крем.

Възможно е пигментните петна да се появят преждевременно. Сред евентуалните причини са:

Нарушена функция на черния дроб

Този важен орган работи като филтър на организма и има способност да регенерира клетките си.

Когато черния дроб е много натоварен (прекомерна консумация на солена, пикантна, мазна храна , злоупотреба с тютюнопушене) скоростта на възстановителния процес се забавя. Изследване на кръвта може да установи какво е нивото на билирубина –главния пигмент в жлъчния сок. Повишената му концентрация свидетелства за влошена работа на черния дроб.

Вродена аномалия на жлъчния мехур

Това затруднява оттичането на жлъчния сок и води до нарушено храносмилане. В този случай работата на жлъчния мехур може да се контролира с лечебна диета, назначена от гастроентеролог. 

Прекомерно излагане на слънце  

Меланоцитите (клетките произвеждащи пигмент) започват да работят двойно по-бързо.

Недостиг на витамини от групата В, който причинява нарушена обмяна на мазнините

Дори и в организма да постъпва необходимото количество витамини, усвояването им до голяма степен зависи от стомаха. Ако той не е здрав, те навлизат в кръвния поток.

Много е важно да си създадете правилен хранителен режим.

Специалистите съветват да закусвате между 7 и 9 часа, обядът да е между 12 и 14 часа, а вечерята – до 19 часа.

Физиологията на човешкия организъм е така устроена, че именно в тези периоди най-активно се произвеждат слюнка, стомашни и жлъчни сокове, необходими за храносмилането. Ако сутрин ставате по-късно пропуснете закуската и нека обядът да е първото ви хранене за деня. 

За да се предпазите от появата на пигментни петна, избирайте внимателно козметиката.

От съществено значение е да я съобразявате с възрастта. Например крем против бръчки за зряла кожа (50 +) може да провокира раздразнения  на лицето и да причини хиперпигментации. Това се дължи на по-високата концентрация на т нар стимулиращи вещества – витамините А, С , Е и от групата В.

Химичния пилинг (повърхностен, среден и дълбок) и лазерните процедури, назначени от дерматолог, могат да заличат появилите се петна и да възвърнат равномерния тен на кожата. Най-подходящ за подобни интервенции е есенно-зимния период.

Вижте още и ⤵️
Отървете се от пигментни петна сега
Бадемов пилинг чисти и подмладява
Пигментни петна при мъжете
Изгонете старческите петна

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите