Статии

Целувката олицетворение на любовта ни

За целувките, любовта и хормоните

Не пропускайте нашите публикации като се

Защо се целуват хората? Това е начин да задоволим естествения си глад за любов, близост, желанието да докоснем някой друг. Когато устните на двама души се слеят, между тях протича леко електричество, когато те се прегръщат, нивото на различните хормони в тялото им се покачва, което предизвиква еуфория и създава реално усещане за сладост в устата.

Процесът на влюбване не е само емоционално събитие. То е свързано с промяна в химичния състав на нашия организъм. Той възпроизвежда голямо количество вещества и хормони, които по свойства наподобяват наркотичните вещества. Например веществото допамин – любовното чувство е тясно свързано с този на невротрансмитер. Той поражда прилив на енергия, бодрост, съсредоточено внимание и мотивация за печелене на награди.

Целувката олицетворение на любовта ни
Целувката олицетворение на любовта ни

Но ако чувствата ни не са споделени или угаснат, то човекът изпада в силна депресия поради рязкото спадане на нивата на тези вещества и хормони в организма. В този случай, стремейки се да запълним тази липса , “хормоните на еуфорията” ни карат да търсим нови партньори.

Фенилетиламин – молекулата на любовта

Това е хормонът на увлечението и интереса. Той предизвиква чувства на привличане, възбуда и пълно щастие, осигурява освобождаването на допамин в центровете на удоволствие. Той води до загуба на апетит когато си влюбен. А за тези, които страдат от несподелена любов, нивата на този хормон рязко спадат и предизвикват депресия. Молекулата на любовта може да бъде открита в шоколада, кафето, чая и др.

Феромони – сексуалните сигнали, предавани чрез обонянието

Те са полови хормони, които определят привличането между мъжа и жената. Най-високо съдържание има в потта, въпреки че нямат аромат. На тях се дължи и любовта от пръв поглед, има ги и при радостни преживявания. Търсете положителните емоции, ако искате да привлечете представител на другия пол.

Серотонин – хормонът на любовта, регулира настроението

Той кара човек да се чувства щастлив, емоционално балансиран и доволен. Той е естествен наркотик. Дължи се на факта, че организмът води до освобождаване на допълнителна доза серотин, който действа като антидепресант. А повечето антидепресанти целят да повишат нивата на серотин в организма. Той играе изключителна роля при процеса на раждане. Серотинът намалява, когато сме на диета и на него се дължи онова особено чувство на сексапилност, което изпитваме тогава.

Окситоцин – повишава чувството на свързаност между двама души

Той се секретита от хипофизата. Намира се в млякото на майката, което засилва връзката между нея и бебето. Ако изпитваш силно удоволствие от това, че си в прегръдките на своя любим или ако някой държи ръката ти, то нивата на окситоцин се повишават. Този хормон намалява стреса и поддържа контакта помежду ни. Повишеното количество на окситоцин води до по-силни оргазми. Смята се, че окситоцинът е женски хормон, но той се отделя и при двата пола, като при жените се отделя по-бавно, отколкото при мъжете.

За целувките, любовта и хормоните
За целувките, любовта и хормоните

Тестостерон – подхранва сексуалното желание и агресията

Важен е за либидото и сексуалната възбуда. Хормон, който ни кара да се стремим към секса, да бъдем активната и доминираща страна. Мъже и жени, които имат ниски нива на тестостерон, обикновено се оплакват от смущения в сексуалния живот. Ако след половия акт сме изпълнени със самочувствие, то това е тестостеронът.

Естроген – “нежността като съблазън”

Този хормон кара жените да приемат мъжа и да му се отдават. Намаленото ниво на естрогени в организма води до остеопороза.

Ендорфин – сходен по химически състав с морфина

Представлява невротрансмитер, който се свързва с опиатните рецептори в организма и успокоява болката. Той намалява стреса и подобрява настроението.  Ендорфинът създава чувство за еуфория, замаяност и понякога сънливост. Нивата на този хормон се повишават при нежното докосване на половинката.

Адреналин

Активира симпатиковия дял на нервната система. Повишава честотата на сърдечния ритъм. Той те кара да се чувстваш така, сякаш сърцето ти ще изскочи от гърдите.

Вазопресин – “молекула на моногамността”

Той подобрява запаметяването, познавателните способности и концентрацията. Нивото на вазопресин се повишава при радостна възбуда, положително емоции и движение.

Вижте още и ⤵️
300 бацила изкачат от целувката
Думи, които всеки мъж иска да чуе от любимата си жена
Целувката според зодията
Тъмният шоколад възбужда по-силно от целувките 

 

Тагове

Свързани статии

Close