Статии

Не успяваш да си намериш работа? Разбери защо

Съвети с които по-лесно да си намерите работа

Не пропускайте нашите публикации като се

Постоянно кандидатстваш за работа, и то на подходящи според теб позиции, но все не те канят на интервю. Или пък се представяш добре на него, но така и не получаваш мечтаната позиция. Питаш се какви могат да бъдат причините за това, за да ги отстраниш. Именно за тези основни предизвикателства при намирането на работа Ви предлагаме няколко решения.

Ако вече няколко пъти си изпращал документи за подходяща позиция, но никой не се свързва с теб, ето какви може да са причините. Възможно е да не адаптираш CV-то и мотивационното си писмо за конкретната позиция. Повечето компании получават десетки кандидатури за всяко обявено от тях работно място. Затова често разчитат на автоматизирана система за проследяване на кандидатури, за да филтрират единствено най-квалифицираните хора. За да изпъкне твоята кандидатура, би трябвало тя да е персонализирана за конкретната позиция в конкретната фирма. Затова използвай подходящите ключови думи в автобиографията и мотивационното си писмо.

Съвети с които по-лесно да си намерите работа
Съвети с които по-лесно да си намерите работа

Друг възможен проблем е да не отделяш достатъчно време за търсене на работа, а количеството на обявите, по които кандидатстваш, е решаващо значение за бързото ѝ намиране. Много важно е да се посветиш на този процес и да му отделиш нужното време. Ако си безработен, отделяй по минимум 4 часа на ден в преглеждане на обяви, кандидатстване и подготовка за интервюта. Ако пък работиш, пак е добре да намиреш всеки ден поне по 2 часа сутрин или вечер за тази дейност.

Друг проблем е, ако не използваш мрежа от контакти, а разчиташ само на обявите за работа. Не забравяй, че най-добрите свободни позиции често остават необявени и се заемат още преди да се е стигнало до обявяването им. Ако обаче използваш бизнес нетуъркинг, може и да станеш един от тези щастливци. Затова е важно да започнеш да общуваш с твои познати и непознати професионалисти в сферата, в която искаш да се развиваш. Добър вариант да изградиш полезна професионална мрежа от контакти е като използваш Linkedin.

Важно е също да имаш добър онлайн имидж тъй като специалистите по подбор не разчитат само на CV-то на кандидатите, а им правят и онлайн проучвания, преди да ги поканят на интервю. Така че не публикувай информация, която би могла да те представи в лоша светлина пред потенциални работодатели и да намали шансовете ти за намиране на нова работа. Огледай добре своите онлайн публикации и постове, преди да започнеш търсенето. Изтрий тези, които няма да се възприемат добре.

Второто основно предизвикателство е, ако често получаваш откази или не ти се обаждат след първото интервю. Тогава е много вероятно това, което правиш и казваш по време на разговора с работодателя, да е причината. Експертите посочват някои от най-често срещаните проблеми. Един от тях е да не си проучил добре потенциалния работодател – какъв е предметът на дейност на фирмата, каква е структурата ѝ, новостите в дейността ѝ и т. н., а това е ключово за успеха ти. Съветът е да събереш възможно най-много информация преди интервюто. Така ще си подготвен да отговориш компетентно на въпроси като “Какво знаете за нас ?”.

Също така трябва да си подготвен при нужда да обясниш защо имаш прекъсвания в трудовия стаж. Не е проблем да имаш няколко неработни месеца в автобиографията си, но специалистите по подбор виждат тези “дупки” и задават въпроси. Добре е в тези случаи да отговаряш кратко и само с факти, като насочваш вниманието към това какво си правил през тях, а не към причините и как се чувстваш. Лошото обяснение за причините за освобождаването или напускането на предишния ти работодател обикновено е и основна причина за получаване на отказ. Затова демонстрирай, че си отговорен, покажи какво си научил от това неприятно за теб преживяване и че си готов за нови предизвикателства. Непременно остани позитивен, докато говориш, и в никакъв случай не оплювай предишните си работодатели.

Интервю за работа
Интервю за работа

Има вероятност и някой да е дал негативна обратна връзка за теб. Компаниите не проверяват кандидати за работа, докато не са почти сигурни, че искат да ги наемат. Няма как да промениш негативно мнение за теб, но можеш да си набавиш възможно най-много отлични препоръки от колеги, ръководители и бизнес партньори в Linkedin. Работодателите със сигурност ще ги видят още преди да ви поканят на интервю, и може да не изпитат нужда да се свързват лично с повече хора, за да искат мнението им. 

Друга възможност да не те вземат е, ако заплатата, която си поискал, е по-висока от предлаганата. В този случай препоръката е още преди интервютата да добиеш представа за актуалните възнаграждения за тази позиция. Можеш да го направиш онлайн и да получиш мнение от колеги и познати.

Провери и мнението на работещите там за възнаграждението, които компанията предоставя на служителите си, в бг работодател. Така ще прецениш каква сума би била приемлива за компанията.

Независимо дали търсиш първото си работно място, или вече имаш солиден трудов опит, предизвикателства винаги има.

Неуспехът обаче не трябва да те обезкуражава. Продължи напред и не се фокусирай върху отказите, които получаваш, а върху това, което искаш да постигнеш. Отдай необходимото внимание, енергия и време на търсенето на нова работа и не се отказвай!

 

Тагове
Close