Именни дни

Св. Мартин, папа Римски

На 14 април празнуваме Св. Мартин, папа Римски - имен ден

Не пропускайте нашите публикации като се

Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал църковно учение от монотелитите.

Св. Мартин, папа Римски именници: МАРТИН, МАРТИНА

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Монотелизмът представлява еретично учение (от гр. – “една воля“), според което Иисус Христос има само една (Божествена) природа.

То възникнало в началото на VII в. в резултат на стремежа на византийските управници да примирят с православието широкоразпространената монофизитска ерес.

Последователите на монотелизма били покровителствани лично от император Констанс (641 – 668 г.). Папа Мартин свикал в Римсъбор, на който ереста била осъдена, а еретиците – предадени на анатема.

Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление и предателство.

Св. Мартин, папа Римски - 14 април
Св. Мартин, папа Римски – 14 април

По заповед на Констанс двамата защитници на православното учение, Максим Изповедник и папа Мартин, били насила закарани в Цариград, където били изтезавани и през 553 г. били съдени като политически престъпници.

Положени били много усилия да се съгласят с учението на еретиците. И двамата обаче останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението на монотелитите.

След като претърпял много оскърбления и лишения, папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където след две години починал, като до края на живота си останал непоколебим изповедник на православното учение.

Произход на името

Дете на Марс (от латинскoтo martius). Според римската митология богът на войната Марс е баща на братята близнаци Poмyл и Peм (основателите на Рим). Оттам и всички римляни, като потомци на Ромул и Рем, ce титyлyвaли “деца на Mapc“.

Ha Mapc e кръстен и месец маpт, тъй кaтo oбикнoвeнo войнитe започвали тoгaвa, a 1 март (Feriae Marti) e билo pимскaтa Hoвa Гoдинa.

Мартин е още името на четирима папи и двамa известни светци – Мартин от Тур е светецът покровител на Франция, а Мартин от Перу бди над перуанци.

Марта пък е староеврейско име, в превод – “господар“.

👉Имени дни през този месец

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на дете

Тагове

Свързани статии

Close