Статии

Лечебната сила на обеците и скъпоценните камъни

Защо е полезно да носим обеци?

Не пропускайте нашите публикации като се

Още древните гърци и римляни са открили особените свойства на обеците и дори са смятали, че именно ухото представлява свещено хранилище на паметта. Днес е установено, че всяка форма, камък и метал в състава на това украшение могат да въздействат положително на този, който го носи.

Според древно библейско предание, преди завинаги да изгони провинилата се Ева от Рая, Творецът ѝ заповядва да си пробие ушите, а след това, очевидно от чувство на състрадание, ѝ подарява прелестни обеци, украсени със скъпоценни камъни с необикновена красота. Казват, че оттогава обеците завинаги са се превърнали в неизменен атрибут на женския тоалет в различни национални култури.

Лечебната сила на обеците и скъпоценните камъни
Лечебната сила на обеците и скъпоценните камъни

Мъдростта на древните

Някога е съществувал следния обичай: едва момиченцето проходило самостоятелно, майката (без значение към кое съсловие е принадлежала) му пробивала ушите и поставяла малки продълговати обеци, украсени с цветни камъчета. При това не само за да подчертае красотата на младото създание, но и с лечебна цел.

Нашите предци са били прекрасно осведомени за полезните свойства на ушните украшения. Днес е доказано, че поклащайки се леко, обеците масажират акупуктурните зони в меката част на ухото и по този начин помагат за предотвратяването на много заболявания.

Смята се, че най-древната форма на обеците е била пръстен от мед, сребро или злато. Към него се прикрепяла висулка (често дори няколко) с дребни самоцвети, които при славяните били наричани искрички, които блещукали на малките ушенца. Колкото по-изящна била формата и по-ослепителен блясъкът, към толкова по-знатен род принадлежала госпожицата.

Обеца с обеца не си приличат

Може би не всички знаят, че обеците, направени от мелхиор или никел, могат да станат причина за много болезнени алергични реакции и дори с нищо немотивирана умора. За да не предизвиквате съдбата, специалистите съветват да се ориентирате в избора си към благородните метали – злато, сребро, платина или техните ценни сплави. 

При това обърнете внимание на значението на обеците. Най-добре е малките дами да се откажат от дългите висулки. Такава форма на украшението е подходяща само за онези, които са високи и стройни. За пълните красавици с къса шия са много подходящи масивните обеци-копчета.

Магията на цвета

Най-добре е за обеците да се избират камъни в съответствие със зодиакалния знак. Всеки цвят е уникален и има индивидуално въздействие.

Обеци с рубин
Обеци с рубин

Според народните наблюдения червените камънирубин, гранат, подобряват кръвообръщението, намаляват главоболието, помагат да се запази здравословен цвят на кожата, стимулират активността.

Жълтият цвят на кехлибара повишава тонуса и изчиства организма от шлаките.

Зеленитеизумруд, хризолит, хризопраз, са полезни при повишена уморяемост на очите, отслабено зрение, аритмия и проблеми с артериалното налягане.

Синият сапфир, лазуритът и аквамаринът са подходящи при епизодични невралгични болки.

Според древното поверие ухото е свещено хранилище на паметта. Следователно, който подарява обеци, няма да бъде забравен.

Ако имате проблеми със здравето, трябва да имате следните препоръки:

  • При болки в състояние на покой вследствие на възпаления, преумора, травми, носете обеци от злато с прозрачни камъни или от сребро с нефрит, яспис, ахат, хематит, лазурит;
  • За усилване на сексуалността както при мъжете, така и при жените, можете да въздействате с червен кристал (рубин, турмалин, оранжев сердолик ) върху т нар. “точка на Босх” на ухото (на това място понякога носят допълнителна малка обеца);
  • За защита от уроки се препоръчва обеца от сребро с хематитза жените на лявото, а за мъжете на дясното ухо; за усилване на лечебното въздействие използвайте асиметрия в носенето на обеци; Обецата с лечебния камък се поставя противоположно на болната страна, а на болната страна – малка обица на винт от метал, в която е поставен камъкът.
  • При нарушения в черния дроб носете една обеца с малахит или корал в меден обков на лявото ухо и едно малко медно топче на дясното. А ако в комплекта има не само обеци, но и пръстен или колан, то лечебният ефект се усилва.

Вижте още и ⤵️
Кои амулети ще защитят вашите близки
Камъните и лечебните им свойства
Обеците и тяхната сила
Как златните бижута определят съдбата ни

Тагове
Close