Лекове

Китайско растение – лекарство срещу всички болести!

Лек за болести от китайско растение

Не пропускайте нашите публикации като се

Изследователи от центъра “Джон Инес “ установили, че растението, познато като шлемник байкалски (Scutellaria baicalensis) и използващо се в китайската народна медицина, произвежда вещества, които могат да помогнат в борбата против рака и заболявания на черния дроб.

шлемник байкалски (Scutellaria baicalensis)
шлемник байкалски (Scutellaria baicalensis)

Изследванията показват, че съдържащите се в корените на растението органични вещества – флавони, оказват не само противовирусно и антиоксидантно действие, но и са способни да убиват злокачествените ракови клетки, оставяйки здравите незасегнати. В експерименти с опитни животни е демонстрирано, че флавоните действително спират растежа на тумори.

Интересно е, че някои съединения на групата на флавоните – вагонен и байкалин – имат в структурата си особеност, отличаваща се от други подобни вещества. В тях липсва хидроксилна група, която обикновено участва в синтеза с флавоните, и не е известен фермент, което би я премахнал от тези съединения.

В ново изследване химиците стъпка по стъпка изучават всевъзможни биохимически реакции, които могат да играят роля в синтеза на вагонен и байкалин. Учените установили, че един от строителните блокове е не нарингенинът – с въпросната хидроксилна група, а лишеният от нея кризин. Последният е стимулатор на синтеза на тестостерон при животните и често се прилага за възстановяване на хормоналния баланс. Това съединение също притежава редица противотуморни свойства.

Вижте още и ⤵️
Най-полезните стайни растения
Алое Вера -какво трябва да знаем
Бъдете здрави от билките в природата

Тагове
Close