Здраве и храна

Динята: полезна и лечебна

Какво прави динята толкова полезна?

Не пропускайте нашите публикации като се

Лятото и началото на есента преминават под знака на динята, която е не само лакомство, а истинско лекарствено растение.

Поддържа здравето на плода и имунитета

Витамините в динята са сравнително малко, с изключение на един – фолиевата киселина (витамин В9). Той взима участие в кръвотворния процес, препятства мазната инфлитрация в черния дроб, поддържа имунната система, способствайки за нормалното образуване и функциониране на белите кръвни телца – левкоцитите. Освен това играе важна роля в бременността – регулира формирането на нервните клетки на ембриона, което е крайно важно за нормалното му развитие. Затова динята е полезна за всички с общоукрепваща цел и просто е незаменима за бъдещите майки и онези, които планират скоро да се сдобият с наследници.

Динята: полезна и лечебна
Динята: полезна и лечебна

Прогонва пясъка

Знае се, че малцина се задоволяват само с едно парченце диня. В резултат всеизвестен е диуретичният ѝ ефект. Това свойство е особено ценно за хората, които искат да прочистят организма си. Т нар метод на динено-водното очистване, когато човек в продължение на 4 – 5 дни изяжда около 2 кг диня на гладно на два приема – сутрин и вечер – е известен с прочистващия си ефект за пясъка в бъбреците.

Подобрява тена на лицето

Динята изчиства не само камъните в бъбреците, но способства и за освобождаването на застоялата жлъчна течност. По този начин на следващия ден след “динената терапия“ си осигуряваме свеж и приятен тен на лицето.

Извежда излишния холестерол

Динята е богата на фибри, които способстват за извеждането на излишния холестерин – един от главните виновници за т нар болест на старостта – атеросклерозата.

Способства за отслабване

Динята е едно от ястията, което е подходящо за разтоварващите дни, които обикновено се практикуват за подобряване на самочувствието и за отслабване. “Динената диета“ може да се практикува от два пъти седмично до веднъж на 10 дни. В разтоварващият ден трябва да се изяжда само 1,5 – 2 кг диня, като дозата се раздели на 5 приема. Вариантът за онези, които трудно понасят глада, е да хапват диня заедно с черен хляб, който е добър абсорбент.

Помага при колит

В народната медицина е известен метод за лечение на колитвъзпаление на дебелото черво, с помощта на настойка от динени кори. За приготвянето ѝ вземате 80 – 100 гр сухи динени кори, залейте ги с 500 мл вряла вода и ги оставете да киснат, докато изстинат. Пие се по 0,5 чаша 4 – 5 пъти на ден.

Вижте още и ⤵️
Какво се случва с тялото ни когато гладуваме
Ранните ягоди – какви са опасностите за здравето?
Диня на корем а коремът се топи

Тагове
Close