Здраве и храна

Червеното месо доказано уврежда 

Как червеното месо уврежда бъбреците

Не пропускайте нашите публикации като се

Редовната употреба на червено месо може да увреди бъбреците – според нови научни изследвания тя е тясно свързана с риска от бъбречна недостатъчност.

Бъбреците филтрират кръвта и отделят за изхвърляне с урината метаболитни токсини, които се образуват при усвояването на храната. Някои вещества, особено когато са в излишък, произвеждат отпадъчни продукти, които могат да увредят филтриращата функция на бъбреците.

Когато тялото разгражда протеините в храната, в кръвта се отделя вещество, наречено урея. Бъбреците я филтрират и я насочват за изнасяне от организма чрез урината. Но при постоянни доставки на белтъчини бъбреците не успяват, уреята се натрупва в тялото и причинява нежелани странични ефекти.

Науката приема за безспорно, че при установен проблем с бъбреците е задължително да се ограничат белтъчните храни. Сред тях обаче има повече и по-малко вредни.

Проучванията показват, че ако човек всеки ден яде червено месо, има най-голям риск бъбреците постепенно да загубят способност да филтрират кръвта. Точно заради повишената му консумация расте броят на хората в света, които страдат от бъбречна недостатъчност.

Червено месо
Червено месо

Мащабно изследване на нефролози от Сингапур установи, че сред хората, които ядат най-много свинско, има и най-много с болни бъбреци. При любителите на червено месо, рискът органите да откажат е с 40% по-висок от този при хората, които не наблягат на него. Птичето месо и яйцата, които също са богати на белтъчини, обаче не вдигат опасността. Соята – отличник по съдържание на растителни протеини, дори има защитна роля за бъбреците. 

Резултатът е наистина от голямо изследване  – сдер повече от 63 000 души и продължило 15 години.

Бъбречната недостатъчност протича в няколко стадия. Първият често остава незабелязан, а забавянето намалява възможността за промяна в начина на хранене.

Затова се смята, че още преди появата на симптоми е разумна профилактична мярка да се ограничи червеното месо. Белтъчини могат да се набавят от птиче месо, риба, морски дарове, яйца, млечни продукти, соя, други бобови растения.

Вижте още и ⤵️
Прясно мляко при отравяне с месо
Диета за подсилване на имунитета
Какво се случва с тялото ви ако не ядете месо
Колбасите и пушените меса са вредни

 

Тагове
Close