Статии

Хомеопатията разболява

Хомеопатичните средства опасни ли са за здравето ни?

Не пропускайте нашите публикации като се

Алтернативният начин на лечение, чиито последователи твърдят, че е панацея за всички заболявания, в това число рак и холера, по-скоро пречи, отколкото да помага, смятат доста лекари. След тестове с плацебо е доказано че хомеопатичните средства нанасят повече вреди, отколкото ползи на болните.

Затова някои учени смятат, че хомеопатията може да навреди на пациентите както директно, така и по индиректни механизми.

Нежеланите ефекти на хомеопатичните средства често са леки, до умерени по тежест, но са регистрирани и 4 смъртни случая.

Факт, който никой не би трябвало да подценява. Наблюдавани са и отравяния на организма, и силни алергични реакции. Причините за широкото разпространение на метода са комплексни, но една от водещите е твърдението, че хомеопатията е безопасна.

Хомеопатията разболява
Хомеопатията разболява

Въпреки че хомеопатичните средства са силно разредени субстанции, има описани директни нежелани ефекти, напомнят специалистите. Сред последствията от неконвенционалния метод на лечение са коремни болки, остър панкреатит, тежки алергични реакции, атопичен дерматит, гадене, повръщане, арсенова кератоза и рак, както и рак на пикочния мехур, сърдечни проблеми, когнитивно-поведенчески отклонения, кома, смърт.

В списъка със страшните последствия влизат и екстремна възбудимост, хипонатриемия и хипоалбуминемия, еритем, оток на крайниците, раздразнителност, албуминурия, меланоза и кератоза, кожни лезии, остър гастроентерит, левкопения, тромбоцитопения, дифузна меланоза, метаболитна ацидоза, загуба на тегло, хронична диария, сърбящ обрив с косопад, сърбеж, бъбречна недостатъчност, кървене, обриви и засягане на зениците.

В част от случаите приложението на хомеопатичните средства е довело до сериозни усложнения като токсична полиневропатия, бъбречна недостатъчност с необходимост от хемодиализа, карцином и летален изход, сочат редица изследвания. Много често обаче не може да се направи точно разграничаване между директните и индиректните нежелани ефекти на хомеопатичните средства.

Повечето експерти приемат прилагането на неефективното хомеопатично лечение за сериозни заболявания, като потенциално по-утежняващо случая от вредите, причинени от самите хомеопатични средства. Доказателство за индиректните неблагоприятни ефекти подчертават необходимостта всички хомеопати да бъдат адекватно обучение, за да избягват подобни вреди в бъдеще.

Оказва се, че въпреки многократните предупреждения на лекарите част от пациентите продължават да смятат, че поредният “много добър“ хомеопат може да им помогне да се излекуват от рак, грип или депресия.

Вижте още и ⤵️
Опасните заблуди от лекарствата
Магия или болест
10 съвета как да се спасим от грипа

Тагове
Close